Praha se chystá na převzetí Výstaviště, éra Incheby definitivně končí

Křižíkova fontána ožívá za tmy. Je vítanou turistickou atrakcí

Křižíkova fontána ožívá za tmy. Je vítanou turistickou atrakcí Zdroj: August Dominus Wikimedia-Commons

Přípravy na lyžování před Průmyslovým palácem pod taktovkou společnosti E.ON
Na Výstavišti se koná pravidelně Matějská pouť
Proslulá Křížíkova fontána za denního světla
Na areál Výstaviště navazuje T-Mobile arena, zázemí pro kulturní akce
Mořský svět na Výstavišti
6
Fotogalerie
Pražský magistrát začne prostřednictvím své stoprocentně vlastněné firmy Rozvojové projekty Praha (RPP) od září nabízet k pronájmu holešovické Výstaviště. Definitivně tak skončí v areálu éra společnosti Incheba, která měla Výstaviště na starosti řadu let. Magistrát už kvůli Výstavišti dosadil do RPP nové představenstvo v čele s náměstkem primátora Václavem Novotným (TOP 09).

Smlouva s dosavadním nájemcem areálu, společností Incheba, vyprší na závěr letošního roku. O ukončení kontraktu rozhodlo město v roce 2012. „K žádnému prodlužování s Inchebou jako správcem Výstaviště zcela jistě nedojde,“ uvedl Novotný. Hlavní město dostává ročně od Incheby za pronájem Výstaviště 20,8 milionu korun. Praha bude Výstaviště přes RPP spravovat od začátku příštího roku.

Smlouvy na budoucí akce zatím podle Novotného ale město jako nový správce uzavřené nemá. „Teď připravujeme ceníky a smluvní podmínky. Uzavírání podnájemních smluv předpokládám od září dále,“ sdělil Novotný serveru E15.cz.

Akciovou společnost Rozvojové projekty Praha si magistrát vybral podle Novotného jako správce areálu, aby nemusel zakládat novu „akciovku“. Podle Novotného šlo o úspornější a efektivnější variantu.

RPP se transformovaly z firmy Trade centrum Praha – Vidoule, jež měla na starosti realizovat na původně městských pozemcích v Praze 13 ve spolupráci s developerem Skanska bytový projekt Botanica. „Projekt spěje ke svému dokončení a dnešní RPP tak míří k bezobsažnosti, a tedy zbytnosti své existence vůbec. Proto jsme se rozhodli využít tuto vyprazdňující se a.s. k záležitostem rozvoje Výstaviště,“ poznamenal Novotný.

Zároveň došlo v červenci k převolení představenstva. Ve vedení akciovky je nyní Václav Novotný, Petr Bříza (TOP 09), a předseda krajského výkonného výboru ČSSD Karel Klíma, zároveň bývalý dlouholetý ředitel Výstaviště. Novotný obsazení postů zdůvodnil dlouholetými zkušenostmi jmenovaných v oboru.

Za dlouholeté zkušenosti funkci

„Mám víceletou zkušenost z organizování českých oficiálních účastí na průmyslových veletrzích po celém světě, pan Klíma má letitou zkušenost jako ředitel pražského Výstaviště a pan Bříza zase jako organizátor velkých sportovních akcí, jako mistrovství světa v hokeji,“ uvedl Novotný.

Praha má s Výstavištěm velké plány, areál by se měl do budoucna otevřít cirkusovým produkcím i koncertům. Magistrát má v plánu zbourat ploty, které ho ohraničují a vybudovat zde vlastní železniční zastávku. Skromnější naopak plánuje rekonstrukci vyhořelého Průmyslového paláce.

Hlavní město čeká také oprava Maroldova panorama a rekonstrukci vyžaduje i Křižíkova fontána.