Prodá Tatarstán hotel ve Varech? Za minulé roky prodělal desítky milionů

Hotel Ulrika v Karlových Varech

Hotel Ulrika v Karlových Varech Zdroj: Hotel Ulrika

Hotel Ulrika v Karlových Varech
Hotel Ulrika v Karlových Varech
Hotel Ulrika v Karlových Varech
Hotel Ulrika v Karlových Varech
Hotel Ulrika v Karlových Varech
8
Fotogalerie
Vláda Tatarstánu se hodlá zbavit čtyřhvězdičkového hotelu Ulrika v Karlových Varech, který vlastní od roku 1992. Alespoň to tvrdí ruská a tatarská média, podle nichž kabinet prodej zařadil ještě do letošního privatizačního plánu. Šéf hotelu to nicméně popřel. Hospodaření Ulriky se v minulých letech pohybovalo v poměrně vysokých červených číslech.

Vyhlášku o prodeji už podle serveru Temakazan.ru podepsal tatarský premiér Ilšat Chalikov. Web Russianconstruction.com napsal, že Ministerstvo pozemkových a majetkových vztahů Republiky Tatarstán, pod který hotel spadá, plánuje privatizaci provést prostřednictvím veřejné nabídky.

Ředitel hotelu Raif Kemalov však na dotaz E15.cz možné majetkové změny odmítl. „Hotel Ulrika je státní projekt a majetek Republiky Tatarstán a otázka jeho prodeje se v nejbližší době neplánuje,“ reagoval Kemalov.

Podle zahraničních zdrojů je také ve hře pouze formální přesun pod jinou státní instituci. Karlovy Vary totiž byly pro občany Tatarstánu vždy oblíbenou destinací, ale teď jsou ještě atraktivnější díky dubnovému otevření přímé letecké linky mezi Prahou a tatarskou metropolí Kazaň.

„Proto se nevylučuje možnost, že se hotel Ulrika prodá jen formálně. Zjednodušeně řečeno: přesune se z levé kapsy do pravé a úředníci budou i nadále relaxovat v českém hotelovém komplexu,“ citoval server Prohotel.ru Azamata Sabirova, ředitele prodejce letenek AVT. Server také připomněl, že hotel je populárním cílem i pro bývalého prezidenta Tatarstánu Mintimera Šajmijeva.

Nahromaděná ztráta

Luxusní hotel stojí na lukrativní adrese v samotném centru lázeňského města jen pár desítek metrů od kolonád, noc v dvoulůžkovém pokoji stojí zhruba tři a půl tisíce korun. Experti jeho cenu odhadují na pět až sedm milionů eur.

Podle zatím poslední zveřejněné účetní uzávěrky sice skončilo hospodaření firmy Hotel Ulrika v roce 2014 v mírném zisku, kumulovaná ztráta minulých let však stoupla na víc než 119 milionů korun. Společnost nicméně zvýšila tržby z 68 milionů korun v roce 2013 na téměř 80 milionů.

Loňská čísla ředitel Kemalov nesdělil, pouze uvedl, že výsledky hospodaření Ulriky umožňují zajistit provozní náklady společnosti. „Na rok 2017 jsou naplánovány práce, které zvýší materiální a technickou hodnotu hotelu. A to především rekonstrukcí pokojů a nákupem nového zdravotního vybavení,“ doplnil Raif Kemalov.

Karlovy Vary v minulých letech zasáhl úbytek ruských turistů, kteří kvůli ekonomické recesi a slábnoucímu rublu méně cestují. Ruské návštěvníky však nahrazují například Němci nebo se vrací i čeští hosté. Podle Kemalova budou karlovarské hotely bez ohledu na světové krize vždy populární díky léčebnému bohatství vřídelní minerální vody, bezpečnosti a kvalitním službám.

Tatarstán, který je jedním z nejbohatších ruských regionů, má hotel od roku 1992, přičemž formální vlastnictví se podle údajů z obchodního rejstříku přesouvalo mezi různými institucemi a úřady republiky. Například v letech 2001 až 2012 byla 100procentním společníkem firmy Hotel Ulrika kancelář prezidenta Republiky Tatarstán. Ve vlastnictví tatarského ministerstva pozemkových a majetkových vztahů je Ulrika od července 2013.