Prodej izolací táhnou dotace

Zateplení domu polystyrenem

Zateplení domu polystyrenem Zdroj: Profimedia.cz

Česko zůstává na špici ve spotřebě pěnového polystyrenu. Loni se ho v tuzemsku prodalo téměř 61 tisíc tun, z čehož přes padesát tisíc tun se použilo ve stavebnictví. Se šesti kilogramy polystyrenu na hlavu je česká spotřeba dvojnásobná oproti evropskému průměru. Výrobcům loni pomohl opětovný rozjezd zateplovacího dotačního programu pro rodinné domy a teplá zima. „Vysoká spotřeba na hlavu je dána zanedbaným bytovým fondem,“ tvrdí Pavel Zemene, šéf asociace výrobců polystyrénu Sdružení EPS.

Dosavadní rekord 62 tisíc tun prodaného pěnového polystyrenu padl v roce 2011. Podle Zemeneho odpovídá roční spotřeba kolem 60 tisíc tun množství, které je český trh schopen dlouhodobě vstřebat. Vyšší spotřebu by mohly vyvolat jen vyšší dotace na zateplování.

Výrobci v posledních letech pozorují rostoucí poptávku po silnějších izolacích. Zatímco ještě před deseti lety se běžně zateplovalo polystyrenem s šířkou kolem osmi centimetrů, dnes se šířka bloků pohybuje mezi 12 až 15 centimetry. „I na to měly vliv dotační programy. Aby měl žadatel nárok například na dotaci z Nové zelené úsporám, musí splnit izolační parametry, které odpovídají použití polystyrenu s šířkou patnáct centimetrů,“ dodává Zemene. V posledních letech roste i spotřeba účinnějších izolantů jako například šedého polystyrenu.

Letos se dá čekat pokles ceny polystyrenových izolantů díky propadu cen ropy. V loňském prvním pololetí byly ceny pěnového polystyrenu na tříletém maximu. „Letos v lednu a v únoru se díky zlevnění ropy propadla cena suroviny pro výrobu polystyrenu z loňského maxima o třetinu. V březnu a dubnu se čeká mírný růst,“ říká Jiří Kudlička, ředitel výrobce polystyrenu Bachl. Na celkových nákladech na zateplovací systém se polystyren podílí zhruba z deseti procent.

Hnacím motorem spotřeby izolací budou v nadcházejících letech rekonstrukce rodinných domů. U bytových domů je už zhruba čtyřicet procent zatepleno. Klíčové proto bude pokračování dotačního programu Nová zelená úsporám, v němž by mělo být letos k dispozici 1,1 miliardy korun. Velké výkyvy v roční spotřebě výrobci neočekávají.

Zateplení střechy: Na co si dát pozor a kdy se vám vyplatí?

Češi podceňují tloušťku izolantu. Svépomocí často neušetří