Propad stavebnictví se zpomaluje

Stavebnictví v Česku se ještě zdaleka nevzpamatovalo z krize. Listopadová meziroční čísla jsou však příznivější, než říjnová. Strmý pád se zpomalil z říjnových osmi procent na 2,3 procenta v listopadu.

Ke zmírnění zdrcujícího propadu přispělo počasí, které stavařům přálo. „Nejedná se o příliv nových zakázek, ale o to, že stavaři využili příznivého počasí ,“ uvedl hlavní ekonom Unicredit bank Pavel Sobíšek. Řada firem se navíc snažila práce urychlit kvůli očekávanému zvýšení daně z přidané hodnoty.

Špatná situace, ale dál zůstává v případě nové bytové výstavby. Počet nově realizovaných bytů meziročně klesl o více než desetinu. Počet bytů, které v listopadu začali investoři stavět, proti stejnému měsíci předchozího roku klesl na 1759. O 3,7 procenta méně bytů bylo rozestavěno v rodinných domech a téměř o třetinu v bytových domech.

Stavařům hatí plány i vládní úsporná politika „Nejhůře je na tom dopravní infrastruktura, která je téměř výhradně závislá na vypisování veřejných zakázek - a těch je díky vládní politice škrtů stále méně,“ řekl ČTK šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Produkce v pozemním stavitelství vzrostla o 2,8 procenta, naopak u inženýrského stavitelství se snížila o 11,8 procenta.
„Stavební produkce od počátku loňského roku do konce listopadu klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 12,3 procenta,“ uvedl ve zprávě statistický úřad.