První opravy Výstaviště vyjdou na 50 milionů, Praha mapuje zdevastovaný areál

Restaurace Bohemia

Restaurace Bohemia Zdroj: CTK

Situaci kolem Výstaviště v Praze-Bubenči, které je památkově chráněno, řeší Praha už řadu let. Areál je v katastrofálním stavu
Pohled z věže Průmyslového paláce na Stromovku, Planetárium (oranžová budova) a Restauraci Bohemia (vpředu)
Pohled ze střechy Průmyslového paláce na vstup do areálu, vlevo je Lapidárium Národního muzea
Interiér hodinové věže Průmyslového paláce.
Interiér centrální části Průmyslového paláce
7
Fotogalerie
Zanedbaný a nepříliš lákavý pro návštěvníky, Praha převzala začátkem roku do své správy areál holešovického Výstaviště v Praze 7. Teď se město chystá na první nejnutnější opravy, letos na ně magistrát vyčlení z rozpočtu 50 milionů korun, celkem ale počítá s částkou 1,5 miliardy korun.

Areál Praze v lednu předal bývalý dlouholetý nájemce, společnost Incheba, v současnosti je podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) zásadní administrativa dořešená, dolaďují se jen praktické záležitosti, které se týkají chodu areálu. „Výstaviště jsme převzali ve velmi neutěšeném stavu. To je potřeba změnit,“ sdělil serveru E15.cz Wolf. Zdevastovaná jsou podle něj jak veřejná prostranství, tak i budovy.

„V první fázi je nezbytné realizovat nejnutnější opravy, na jejichž plánu nyní pracuje městská akciová společnost Rozvojové projekty Praha (RPP),“ zmínil. Magistrát v současnosti mapuje stav převzatého majetku a plánuje vytvořit strategii oprav a celkovou koncepci revitalizace Výstaviště.

Bývalý náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09) již dříve hovořil například o nutnosti přesíťovat celý areál. Provozní opravy jsou prioritou také podle Wolfa. Radní by také rád už na jaře podle ČTK areál propojil s přilehlou Stromovkou. Do dvou let má navíc Praha v plánu začít se stavbou kopie vyhořelého křídla Průmyslového paláce na Výstavišti. Práce potrvají rok a včetně projektu vyjdou na zhruba 600 milionů korun.

Pořadatelé mají zájem

„S postupem příprav se bude zpřesňovat i finanční plán. Více budeme vědět začátkem měsíce dubna,“ uvedl Wolf. Pro realizaci celkové revitalizace Výstaviště Praha Holešovice včetně dostavby shořelého levého křídla Průmyslového paláce vyčlenilo hlavní město částku ve výši 1,5 milirdy korun, kterou chce do areálu postupně investovat.

Městu se zatím také podařilo udržet zájem pořadatelů. Pro letošní rok společnost Rozvojové projekty Praha, která má Výstaviště v pronájmu, nasmlouvala obchody ve výši zhruba čtyř desítek milionů korun. Další akce jsou podle Wolfa v jednání. Některé z nich mají opci i pro rok 2016.

Roční tržby, které chtěla Praha v rámci podnájemních smluv získat, se podle Novotného měly pohybovat okolo 55 milionů korun. RPP má městu v rámci podnájemní smlouvy ročně platit 20,8 milionu korun, tedy stejně, jako dosud platila Incheba.