Realitní divize francouzské BNP Paribas startuje rozsáhlé aktivity v Česku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTP

Na tuzemském trhu realitního poradenství bude ještě těsněji než dosud. Po nástupu domácích hráčů typu 108 Agency se do oboru ovládaného velkými zahraničními firmami pouští další těžká váha, realitní divize francouzské banky BNP Paribas. Ta odstartovala ofenzivu na nemovitostním trhu celé střední a východní Evropy.

Firma v regionu posiluje aktivity například v poradenství při transakcích s podnikatelskými nemovitostmi nebo ve správě realitních aktiv.

„Vytvoření silné centrály BNP Paribas Real Estate v regionu střední a východní Evropy je jedním z klíčových bodů naší organizační strategie,“ uvedl Lauric Leclerc, člen představenstva BNP Paribas Real Estate. V Evropě realitní divize BNP dosud působila hlavně v západních zemích.

Francouzský finanční obr už kvůli expanzi jmenoval nového výkonného ředitele pro střední a východní Evropu. Stal se jím Patrick Delcol, který dosud šéfoval polské pobočce poradenské společnosti DTZ.

V Česku BNP Paribas Real Estate rozšiřuje působení prostřednictvím realitní společnosti Professionals. Její ambicí je se silným spojencem v zádech proniknout mezi pět největších realitních poradců v České republice. Francouzská firma vytvořila s Professionals strategickou alianci.

„Nejde o franšízu ani joint venture, ale o úzkou spolupráci na provozní a komunikační úrovni,“ uvedl generální ředitel a spolumajitel Professionals Tomáš Duda.

Finanční kolos s miliardovými zisky
BNP Paribas patří mezi největší světové banky. Její aktivity sahají od klasických retailových služeb přes investiční bankovnictví až po poradenství při realitních transakcích. Celá skupina vytvořila za třetí čtvrtletí čistý zisk 1,4 miliardy eur při výnosech 9,3 miliardy korun. Hlavním akcionářem banky jsou s podílem kolem 43 procent evropští institucionální investoři. Deset procent akcií drží také Belgie. Část tohoto podílu ale bude možná ke koupi. Pro belgický stát je to totiž jeden ze způsobů, jak snížit svůj dluh.

Aliance chce šlapat na paty velkým realitním poradcům typu CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, DTZ nebo Jones Lang LaSalle. „Díky spojení s BNP Paribas Real Estate máme přístup k firmám a fondům, k nimž jsme se dříve nedostali,“ dodal šéf Professionals.

Firma v poslední době pomáhala při jednání o nové nájemní smlouvě německé softwarové společnosti SAP v administrativním areálu Avenir Business Park v Praze 5. Byla to nejvýznamnější transakce na pražském trhu v letošním třetím čtvrtletí.

Aliance chce také využít nového trendu v komerčních realitách, kdy se do nákupů pustila řada tuzemských investorů, kteří získali kapitál v jiných sférách a nyní hledají cesty, jak ho zhodnotit. Současně však Professionals zůstanou věrní původnímu oboru, tedy prodejům a pronájmům bytů.