Realitní slevy nemusejí být zadarmo. Kupce bytů a chat čeká pestrá škála bolestivých pastí

Až čtvrtinové slevy na tuzemské nemovitosti začaly na realitní trh lákat lovce příležitostí

Až čtvrtinové slevy na tuzemské nemovitosti začaly na realitní trh lákat lovce příležitostí Zdroj: E15 (Midjourney)

Až čtvrtinové slevy na tuzemské nemovitosti začaly na realitní trh lákat lovce příležitostí. České byty i domy ovšem nezlevňují plošně a výprodej se v řadě případů týká partiového zboží, tedy nemovitostí majících více či méně akceptovatelný handicap. Procházet realitní inzerce, jejichž nabídka působí oproti loňsku někdy až nečekaně výhodně, tak skýtá značná rizika. Není až takovým problémem přijít vlastní chybou o statisíce korun, či „se uzamknout“ v investici, ze které prakticky není úniku. 

„Pro lidi uvažující o vlastním bydlení, kteří budou koupi financovat z cizích zdrojů, může být pastí podílové spoluvlastnictví. V myslích lidí už je poměrně dobře zažité, že koupě družstevního bytu není vhodná pro ty, kteří si plánují vzít úvěr. Ale ani mantra osobního vlastnictví nemusí být dostatečná,“ varuje nezávislý realitní konzultant Libor Váka s tím, že existuje stále ještě poměrně hodně domů, které nejsou rozdělené na bytové jednotky. 

„Kupující si tedy kupuje byt pouze ve formě podílu na celém domě. V okamžiku, kdy neuváženě podepsal rezervační smlouvu, může být pozdě na to si uvědomit, že takový byt mu banka do zástavy nevezme,“ dodává Váka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!