Realitní transakce v Česku loni vzrostly o třetinu na 70 miliard

ilustrační foto, kancelářský projekt

ilustrační foto, kancelářský projekt Zdroj: J&T

Objem realitních transakcí v Česku loni meziročně vzrostl o třetinu na 2,6 miliardy eur (cca 70 miliard korun). Letos by měl opět překonat hranici dvou miliard eur, vyplývá z průzkumu poradenské společnosti Colliers International. V posledním loňském čtvrtletí měli investoři zájem především o kancelářské prostory. Podíl volných kanceláří v Praze by tak měl letos podle odhadu Colliers klesnout z 14,6 procenta na 12 procent.

„Loňský rok byl z hlediska poptávky po kancelářích jedním z nejsilnějších. Díky rostoucí české ekonomice očekáváme, že poptávka po kancelářských prostorech bude letos pokračovat s podobnou intenzitou,“ uvedl vedoucí výzkumu Colliers International ČR Ondřej Vlk.

Ve 4. čtvrtletí objem transakcí v sektoru kanceláří dosáhl zhruba 4,6 miliardy korun a tvořil 64 procent všech obchodů. Drtivá většina se týkala Prahy. Největší transakcí byl prodej budovy Corso Court v Karlíně, kterou od Skansky koupila společnost Invesco za 55 milionů eur (1,49 miliardy korun). Zároveň šlo o největší kancelářskou transakci roku.

Colliers: Díky rostoucí české ekonomice očekáváme, že poptávka po kancelářských prostorech bude letos pokračovat s podobnou intenzitou

Celkem loni v Praze přibylo 190 624 metrů čtvrtečních kancelářských prostor třídy A. Za takové kanceláře jsou označovány ty, které byly postaveny nebo zrekonstruovány v nedávné době a nacházejí se v předních lokalitách velkých měst. V posledním čtvrtletí byla dokončena budova Enterprise Office Center na Pankráci s 32.185 metry čtverečními kanceláří. Celková rozloha kancelářských prostor v Praze na konci loňského roku dosahovala 3,22 milionu metrů čtverečních.

Podíl volných kanceláří v Praze ke konci roku 2015 mezičtvrtletně klesl o 1,8 procentního bodu na 14,6 procenta. „Pokud bude poptávka podobná jako loni, míra neobsazenosti by mohla letos klesnout pod 12 procent,“ dodal Vlk. Podle statistik poradenské společnosti Prochazka & Partners je největší zájem o kanceláře v Praze 1. Podíl volných kanceláří v této části meziročně klesl z 20 na 15 procent.“Zájem o Prahu 1 mají zejména právnické a poradenské společnosti, ale i větší investiční skupiny,“ doplnil specialista na kancelářský segment společnosti Radek Procházka.