Rekordní rok pro reality v Česku: obchody vzrostly na 63 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTP

Hodnota realitních transakcí v České republice v prvních třech čtvrtletích letošního roku vzrostla meziročně o 50 procent na 2,33 miliardy eur (cca 63 miliard korun). V porovnání se stejným obdobím roku 2013 stouply o 225 procent. Vyplývá to z výzkumné zprávy společnosti Colliers International.

„Je zřejmé, že letošní rok bude rekordním od skončení finanční krize. Zároveň očekáváme, že se stane nejúspěšnějším rokem v historii realitních investic v České republice. Předpokládáme, že objemy transakcí nakonec dosáhnou téměř tří miliard eur,“ uvedl ředitel pro investice Colliers International ČR Chris Sheils.

Vůbec největší transakcí třetího čtvrtletí byla koupě rezidenční platformy RPG Byty, který vlastnil miliardář Zdeněk Bakala. Novým majitelem je Round Hill Capital. Celková výše transakce dosáhla přibližně 700 milionů eur (cca 18,9 miliardy korun) a zahrnovala 43 tisíc bytů na Ostravsku.

Nejvíce v maloobchodním sektoru

Nejvíce aktivit vykázal maloobchodní sektor, kde byly od ledna do září uzavřeny obchody za 172 milionů eur (4,65 miliardy korun), když jen za 3. čtvrtletí dosáhly 170 milionů eur. K tomuto rekordnímu čtvrtletí přispěl nákup obchodu Louis Vuitton v Pařížské ulici v Praze novým realitním fondem Komerční banky IKS-KB Realitní fond.

V kancelářském sektoru byly ve 3. čtvrtletí uzavřeny transakce za 206 milionů eur (cca 5,57 miliardy korun), mezičtvrtletně o 77 procent více. Odvětví logistiky bylo v posledním čtvrtletí relativně klidné. Uskutečnily se dva obchody.

Poradenská firma Colliers International působí v 67 zemích světa a zaměstnává přes 16 300 pracovníků. Zaměřuje se především na komerční realitní služby.