ŘSD hledá projektanty, silničáři chtějí uzavřít spolupráci s šesti firmami

Zakázek je dost. Počet veřejných zakázek se letos meziročně zvýšil zhruba o pětinu, hodnota
vzrostla o 9,6 procenta.

Zakázek je dost. Počet veřejných zakázek se letos meziročně zvýšil zhruba o pětinu, hodnota vzrostla o 9,6 procenta. Zdroj: CTK

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá pro zotavený trh dopravního projektování zajímavé sousto. Zhruba do měsíce chce vypsat zakázku, ze které vzejde rámcová smlouva na čtyři roky v hodnotě 280 milionů korun.

Státní investor smlouvu uzavře se šesti vítěznými uchazeči, kteří se následně budou podílet na přípravě jednotlivých staveb do hodnoty až 2,2 miliardy korun. „Půjde o všechny projektové stupně nutné pro realizaci konktérních zakázek,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Projektanti tak budou mimo jiné vytvářet i dokumentace k územnímu rozhodnutí, stavebnímu povolení nebo technicko-ekonomické studie ke stavbám.

Zakázky za 712 milionů

Veřejní investoři přitom letos projektantským firmám přejí. Podle studie společnosti CEEC Research ukončili a zadali do konce dubna konkrétním firmám 183 zakázek za 712 milionů korun. Počet se meziročně zvýšil zhruba o pětinu, hodnota vzrostla o 9,6 procenta.

„Projektová příprava tvoří přibližně dvě až tři procenta hodnoty celé stavby. Ovšem z hlediska významu je to naprosto klíčový prvek, bez kterého stavby v podstatě nemohou vzniknout. Vývoj vypsaných a následně zadaných projektových zakázek ukazuje směr, kterým se české stavebnictví za rok až dva bude ubírat,“ uvedl nedávno šéf firmy Jiří Vacek.

V rámci stávající rámcové smlouvy pro ŘSD pracují například firmy Valbek, Metroprojekt, Sudop Praha nebo HBH Projekt.