ŘSD zahájí stavbu dalších úseků D3, ulehčí Strakonicím

Dálnice D3, ilustrační foto

Dálnice D3, ilustrační foto Zdroj: E15 Jan Sindelar

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce letos na jihu Čech zahájit stavbu dálničního úseku D3 mezi Ševětínem a Borkem u Českých Budějovic a silnice I/22, takzvaného severního dopravního půloblouku, nedaleko Strakonic. Pokračovat budou tři klíčové projekty z minulého roku, jde o investice za stovky milionů korun.

Nynější silnice I/3 byla v úseku mezi Ševětínem a Borkem postavena jako pravá polovina budoucí dálnice D3. Postupně zde vznikne směrově rozdělená, čtyřproudová komunikace. Délka nové silnice má být téměř 11 kilometrů a stát má 1,5 miliardy korun bez daně. Stavět se má začít v červnu.

Stavba tohoto úseku tvoří propojovací úsek mezi dvěma rozestavěnými silnicemi. Je jednou ze staveb dálnice D3, které řeší postupné převedení dopravy ze silnice I/3 ke státní hranici s Rakouskem na dálnici D3. „Po dokončení dálnice v úseku z Českých Budějovic k rakouským hranicím bude v celém Jihočeském kraji dálnice D3 dobudována a převedena na ni dálková doprava ze severu na jih a zpět,“ uvedl tiskový mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Druhou stavbou, kterou je komunikace I/22, vznikne propojení silnic první třídy z Prahy do Strážného na Prachaticku a z Vodňan do Domažlic. Podle ŘSD by se mělo začít stavět po letních prázdninách a stavba vyjde na více než 325 milionů korun. Délka nové komunikace bude 1,5 kilometru. „Dokončená stavba zlepší zejména průjezd tranzitní dopravy Strakonicemi ve směru do Prahy a Písku a na Klatovy a Domažlice. Zvýší se bezpečnost provozu a zklidní střed města,“ uvedl Studecký.

Mapa dálnice D3Mapa dálnice D3 | RSDZdroj: Ředitelství silnic a dálnic

Ve třech důležitých stavbách, se kterými ŘSD loni začala, bude i letos pokračovat. Ve všech případech jde o části dálnice D3. Jednou z nich je stavba další části více než pětikilometrového úseku D3 mezi Bošilcem a Veselím na Lužnicí za téměř 625 milionů korun. Pokračovat budou i stavební práce na dalším úseku stejné dálnice mezi Bošilcem a Ševětínem.

Osmikilometrový úsek se začal stavět loni v září, stát má více než 1,2 miliardy korun. Přes 700 milionů má stát další zhruba tříkilometrový úsek dálnice D3 mezi obcemi Borek a Úsilné na Českobudějovicku. Stavba je součástí dálničního obchvatu Českých Budějovic.