Rusko vede ve výstavbě obchodních center

Obchodní dům Gum v Moskvě

Obchodní dům Gum v Moskvě Zdroj: Profimedia.cz

Za první pololetí letošního roku zprovoznilo Rusko největší plochu obchodních center v Evropě, celkem 456 tisíc metrů čtverečních. Vyplývá to ze studie společnosti Cushman & Wakefield. „V Rusku stále roste poptávka po obchodních centrech,“ řekl ředitel odboru komerčních nemovitostí Cushman & Wakefield v Rusku Maxim Karbasnikoff.

Jen mírně za Ruskem zaostalo Turecko s 423 tisíci metry čtverečními. Třetí místo v žebříčku patří Británii, ta po propadu v minulém období otevřela 182 tisíc metrů. Podle dřívějších odhadů analytiků by se Rusko do dvou let mohlo dostat na první příčku i v celkové ploše center.

„Přes rychlý rozvoj je pořád nedostatek kvalitních obchodních domů v poměru k obyvatelstvu,“ uvádí zpráva. Zemi patří v přepočtu metrů na hlavu až 28. místo v Evropě. Na tisíc lidí tam připadá 111 metrů čtverečních.

Dalšímu rozvoji center v Rusku přeje dobrá návratnost investic v sektoru. Prémiové nákupní středisko v Moskvě vydělá ročně devět procent investice, v regionech je to dokonce až 13 procent, píše The Moscow Times. V případě Londýna podle něj jde maximálně o 3,5 procenta, v Paříži pak o 4,5 procenta.