Soud zrušil stavební uzávěru Pražského okruhu v Suchdole

pražský okruh

pražský okruh Zdroj: E15 Eduard Erben

Obyvatelé pražského Suchdola vyhráli další soud v souvislosti s plánovanou dostavbou Pražského okruhu. Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil stavební uzávěru, která místním obyvatelům znemožňovala stavět na zdejších pozemcích. Stavební uzávěra platila od roku 1997 a měla chránit koridor jižní varianty okruhu.

Žalobu proti stavební uzávěře podala suchdolská radnice společně s jedním z majitelů pozemků na konci roku 2011. „Uzávěra byla široká několik set metrů a zasahovala i do ulic, kde stojí domy již téměř 100 let a prakticky znemožňovala jejich majitelům domy přistavovat,“ uvedl starosta Suchdola Petr Hejl.

Uzávěra bránila majitelům domů získat povolení na jakoukoliv stavební činnost a to včetně přístavby. Stavět mohli jedině se souhlasem rady hlavního města, která jim mohla udělit výjimku ze stavební uzávěry.

Suchdolští svou žalobu zdůvodňovali například „bezúčelností uzávěry a jejího rozsahu v době po schválení územního plánu v roce 1999, nesmyslná délka tohoto omezení a nemožnost se k němu jakkoliv vyjádřit.“ Vnější Pražský okruh by měl po dokončení měřit asi 83 kilometrů, v provozu je v současnosti zhruba polovina. Chybí úsek od brněnské dálnice D1 do Běchovic a také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu. Dokončeny nejsou ani radiály, což jsou silnice, které mají oba okruhy propojit.