Stát přitvrdí u makléřů, má jít o vázanou živnost

ilustrační

ilustrační Zdroj: Vivus

Realitní makléř má být vázanou živností vyžadující odbornou způsobilost. Zprostředkováním koupě nemovitosti by se tak už nemohl živit úplně každý. Makléři by měli mít povinně pojištění odpovědnosti a jejich seznam by byl veřejný. Zákon, který by poprvé dal jejich oboru přesná pravidla a podmínky, bude sepsán a poslán do připomínkového řízení do konce dubna. Vládě pak bude předložen nejpozději v září, uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. 

Pokud půjde projednávání zákona hladce, mohla by nová pravidla začít platit ve druhé půlce příštího roku. Zástupci realitních kanceláří se záměrem profesi makléře regulovat souhlasí, postoj ke konkrétnímu návrhu bude záležet na detailech. „Zásadní námitky mít asi nebudeme,“ uvedl generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka. Data Českého statistického úřadu říkají, že v Česku bylo ke konci loňského roku 14 602 podnikatelů, kteří se ohlásili jako realitní zprostředkovatelé.

Na počet obyvatel je to jedno z největších čísel v Evropské unii. Podle studie realitní kanceláře Next Reality si kanceláře a jejich makléři v Česku na provizích ročně vydělají zhruba 7,5 miliardy korun. Důvodem změny může být i to, že v loňském průzkumu společnosti Zdravá nemovitost hodnotilo úroveň a činnost realitních makléřů negativně 77 procent lidí. Spokojenost vyjádřila pouhá tři procenta dotázaných. Dotazováni byli přitom opravdu jen lidé, kteří po roce 2014 kupovali být nebo dům.

Ministryně v demisi Klára Dostálová dříve avizovala, že se věc pokusí uspíšit a návrh předloží už v únoru. To se ale nestalo. „Ministerstvo se snažilo vše urychlit, ale návrh jsme museli ještě detailněji rozebrat a konzultovat,“ podotkl Frček.