Stavaři mají letos nejvyšší vytíženost kapacit za pět let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Stavební firmy letos díky mírnému růstu sektoru a předchozímu propouštění hlásí největší vytíženost kapacit od krize. Aktuálně jde o 88 procent, což je nejvíce za posledních pět let a jen o procentní bod méně než v rekordním roce 2008. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2014 společností CEEC Research a KPMG Česká republika.

Efektivita stavebních firem se tak proti minulým letům zvýšila, nicméně za to mohlo především výrazné propouštění. Absolutní hodnota nabízených kapacit tak zůstává podstatně nižší, než v roce 2008. „Stavebnictví opustilo od počátku krize přibližně 45 tisíc pracovníků,“ upozornil ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Některé odhady mluví až o 50 tisících propuštěných lidí.

Nárůst počtu zakázek vnímá například obchodní ředitel společnosti Sitel Pavel Schlitter. „Ekonomicky přijatelných a kvalitativně vyhovujících kapacit začíná být nedostatek. To je i náš případ, kdy klíčové činnosti si zajišťujeme vlastními kapacitami a na další činnosti využíváme dlouhodobě prověřené partnery. Tato situace nahrává firmám, které dokázaly redukovat náklady, zefektivnit činnosti a přitom si zachovaly svoji odbornost,“ řekl.

„Je vidět, že některá odvětví se již 'rozhýbala'. Železničních projektů je dostatek. Silniční projekty bohužel stále ještě nejsou, což je způsobeno především nepřipraveností projektů a množstvím změn v managementu ŘSD,“ dodal ředitel Skansky Dan Ťok s tím, že u privátních zakázek vidí mírné zlepšení. Očekává, že projektů bude přibývat.

Administrativní budovy a rezidence

Z pohledu zejména pozemního stavitelství vidí trend podobně provozní ředitel společnosti Schindler CZ Vladimír Steiner. „Při porovnání s uplynulým rokem zaznamenávám ve stavebnictví nejen nárůst plánovaných projektů, ale i zvýšený počet realizací s požadavky až překvapivě rychlých termínů dodání. Takový trend ale neplatí zcela plošně. Zvýšený zájem v naší výtahářské branži pozoruji v rezidenčním sektoru a v projekci i výstavbě administrativních budov,“ uvedl.

České stavebnictví výrazně zasáhla ekonomická krize, resort od roku 2008 přišel o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50 tisíc lidí. Jedním z důsledků krize je výrazný pokles cen ve veřejných stavebních tendrech.