Stavba nové ambasády v USA má začít za rok

Vítězný návrh ateliéru Chalupa architekti

Vítězný návrh ateliéru Chalupa architekti Zdroj: Chalupa architekti

Vítězný návrh ateliéru Chalupa architekti
Vítězný návrh ateliéru Chalupa architekti
Vítězný návrh ateliéru Chalupa architekti
Nynější budova velvyslanectví ČR ve Washingtonu
5
Fotogalerie
Navzdory úsporným opatřením ve státní správě vypíše ministerstvo zahraniční (MZV) ještě letos nebo na začátku příštího roku soutěž na výstavbu nového sídla českého velvyslanectví ve Spojených státech. Na Fóru českého stavebnictví to uvedl tajemník ekonomické sekce ministerstva zahraničí Tomáš Hart.

O vítězi tendru rozhodne nabídka. „Hlavní dodavatel stavby bude vybrán v souladu s příslušnou legislativou, to znamená že základním hodnotícím kritériem bude ekonomická výhodnost nabídky,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Demolice stávající budovy a hloubení stavební jámy pro nový objekt má podle ní začít na jaře 2014.

Jedním z horkých kandidátů na získání lukrativní stavební zakázky s odhadovanou cenou kolem půl miliardy korun bude jihlavská stavební firma PSJ, která před několika lety rekonstruovala Českou národní budovu v New Yorku. „PSJ hodlá usilovat o tuto prestižní zakázku a tendru se tedy zúčastníme,“ potvrdil mluvčí stavební společnosti Miroslav Fuks.

Ministerstvo zahraničních věcí už pro novou budovu nechalo zhotovit architektonický návrh, který po vítězství v mezinárodní soutěži udělal ateliér Chalupa architekti. Řešení má půdorys ve tvaru písmene ypsilon. V „noze“ písmene mají být reprezentační prostory, v ramenech kanceláře.

Úřad zahraničních věcí od začátku sliboval, že peníze na stavbu zajistí prodejem svého majetku. „V roce 2012 prodalo ministerstvo zahraničních věcí a jeho příspěvková organizace Diplomatický servis nepotřebný majetek v hodnotě přes 600 milionů korun,“ dodala mluvčí rezortu Grohová.

Současná budova českého velvyslanectví ve Spojených státech je z roku 1969 a podle diplomatů nevyhovuje stávajícím potřebám.