Stavební holding Ross čelí úpadku. Žádá soud o záchranu

BBC Centrum Praha

BBC Centrum Praha Zdroj: Siebert Martin/Euro

Jejím majitelem byl podnikatel roku, zaměstnávala stovky lidí a vydělávala stovky milionů korun. Aktuálně však stavební společnost Ross Holding, která se zabává zejména elektroinstalacemi, přestala zvládat svůj 400milionový dluh.

Ačkoli firma od začátku letošního roku žádá o reorganizaci, tlak celkově 262 věřitelů a 400milionového dluhu je pořád silnější. Společnost minulý týden proto požádala Krajský soud v Hradci Králové o prodloužení lhůty na předložení restrukturalizačního plánu. Pokud vedení nepředloží do poloviny října plán reorganizace, se kterým budou věřitelé spokojeni, Ross Holding zkrachuje. Dluhy přitom zničily už bratislavskou dceřinou firmu Ross Slovakia.

O práci by tak přišlo několik desítek lidí, kteří ve firmě zůstali i po loňském propouštění. Ross Holding přitom patřila k největším stavebním společnostem v Česku. Ještě před rokem zaměstnávala 360 lidí, v roce 2011 utržila miliardu korun a její majitel Roman Stryk se stal v roce 2008 podnikatelem roku. Mezi její nejlukrativnější zakázky patřily stavby BB Center v Praze. Pracovala i na rekonstrukci českých konzulárních poboček v Mexiku, Moskvě, Pchjongjangu, Kábulu nebo Pekingu. V Česku stavěla také pivovar v Chotěboři nebo pavilon nemocnice v Karlových Varech.

Problémy začaly koncem loňského roku. Přestala zvládat dluh kumulující se zejména vůči bankám. Zlom nastal, když došla trpělivost PPF bance. V zaplacení pohledávky ve výši 261 milionů korun přestala věřit, a tak na Ross Holding podala návrh na konkurz.