Stavitel výškových budov ECM je na pokraji zániku

ECM Real Estate Investments

ECM Real Estate Investments

Developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) stavící výškové budovy v Praze na Pankráci hrozí definitivní zánik. Společnost Astin Capital Management jako soudem pověřený zhotovitel reorganizačního plánu v něm navrhuje rozprodej majetku ECM a její likvidaci.

Dluhy realitní firmy jsou v řádu miliard korun. Městský soud v Praze teď musí svolat schůzi věřitelů, která o uskutečnění reorganizačního plánu rozhodne. Informace byla zveřejněna v insolvenčním rejstříku.

Nejlukrativnějším aktivem ECM je podíl v nákupním centru ECMall v Pekingu. Spoluvlastníkem je čínská společnost Nordevo. Astin Capital v reorganizačním plánu odhaduje, že prodej podílu ECM může vynést zhruba 900 milionů korun. Za kancelářské projekty City Deco a City Element na Pankráci by měli věřitelé získat nejméně 270 milionů korun, z prodeje projektů plánovaných výškových budov City Epoque ve stejné lokalitě má firma utržit přibližně 179 milionů Kč.

Milan Janků, ECM REIMilan Janků, ECM REI | ctk

Zakladatel firmy Milan Janků

Dluhy ECM jsou ale vyšší, než kolik činí hodnota majetku firmy. Znalecký posudek letos na jaře vyčíslil hodnotu aktiv ECM na 1,2 miliardy korun. Insolvenční správce Ivo Hala již dříve uznal pohledávky věřitelů za 2,2 miliardy korun. Celkový objem přihlášených pohledávek v insolvenčním řízení ale činil 9,5 miliardy korun. Astin Capital zastupuje držitele eurových dluhopisů v hodnotě kolem tří miliard korun. V insolvenčním řízení s ECM to byla vůbec největší pohledávka.

Akcionáři, tedy i hlavní majitel a zakladatel firmy Milan Janků, nedostanou z prodeje firmy ani korunu. Obchodování s cennými papíry ECM na pražské burze je sice od července 2011 pozastavené, akcie firmy na trhu ale stále jsou. Reorganizační plán připouští, že akcionáři můžou mít zájem zachovat veřejnou obchodovatelnost akcií i po prodeji majetku podniku. Za tímto účelem ale mají podílníci podle návrhu složit do devíti měsíců ode dne účinnosti plánu deset milionů korun, které mají pokrýt výdaje na zachování obchodovatelnosti akcií. Pokud se na to akcionáři nesloží, obchodovatelnost ECM se ukončí.

Mrakodrap City Tower v Praze na PankráciMrakodrap City Tower v Praze na Pankráci | E15 Eduard Erben

Mrakodrap City Tower v Praze na Pankráci

Společnost založil Janků v roce 1991. Jedním z nejznámějších projektů byla v Česku dostavba výškové budovy na Pankráci, která měla být původně novým sídlem Českého rozhlasu. Ten se jí ale v roce 2000 zbavil a ECM ze stavby udělala nejvyšší kancelářskou budovu v Česku s názvem . V roce 2009 ji stavitel prodal.