Šumavský park prodává další nemovitosti, za ubytovnu na Skelné chce 4,5 milionu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Dipsey -Wikimedia Commons

Správa Národního parku Šumava dnes vyhlásila výběrové řízení na prodej dvou nemovitostí, které vlastní, ale pro její další provoz jsou zbytečné a výrazně zatěžující. První budovou je služební rodinný domek ve Volarech a druhým objektem je budova po vojácích v bývalé obci Skelná nedaleko Prášil.

„Minimální kupní cena služebního rodinného domu je 2,3 miliónu korun, zájemce o ubytovnu na Skelné musí nabídnout nejméně 4,5 milionu korun,“ uvádí Dagmar Tomanová, referentka bytového fondu oddělení správy majetku a výroby Správy NP a CHKO Šumava.

Nejedná se o první prodej nemovitostí správy národního parku. Již v květnu letošního roku Správa parku oznámila, že pro svou činnost nepotřebuje zhruba 20 nemovitostí. „Jsou mezi nimi rodinné domy, sklady, hájovny či ubytovny“, vysvětluje ředitel Mánek s tím, že nejprve je správa parku nabízí organizačním složkám státu a teprve poté ty zbylé jsou postupně prodány ve veřejném výběrovém řízení s kritériem nejvyšší ceny. „První dvě nemovitosti, o které stát neprojevil zájem, rodinný dům ve Vimperku a budova bývalé lesní správy v Nových Hutích, které jsme se letos na začátku léta pokoušeli prodat se bohužel v prvním kole nesetkali se zájmem kupujících“, řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek a dodal: „ Další kola výběrových řízení se sníženou cenou správa parku uskuteční ještě do konce tohoto roku.“

Nejvýznamnější majetkovou transakcí letošního roku však bude zřejmě prodej Vimperského zámku. Od nynějšího vlastníka, kterým je právě Národní park Šumava by ho mělo převzít Ministerstvo kultury respektive jím řízená organizace Národní památkový ústav. „Návrh smlouvy je už na stole a jak ministerstvo kultury, tak i ministerstvo životního prostředí s převodem souhlasí“, řekl již před časem E15 Petr Pavelec, ředitel pobočky Národního Památkového ústavu v Českých Budějovicích. „Vytvořená pracovní skupina dolaďuje v současné době všechny podrobnosti převodu“, doplňuje jeho slova ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek. Oba dva ředitelé se shodují, že je reálné, aby se převod zámku uskutečnil do konce listopadu tohoto roku.