Tahanice o pražské Výstaviště: hlavní město areál Praze 7 nesvěří

Průmyslový palác

Průmyslový palác

Přetahovaná o pražské Výstaviště zřejmě skončí ve prospěch hlavního města. I přes snahy Prahy 7 multifunkční areál získat, ho magistrát městské části nesvěří. Městský radní Václav Novotný uvedl, že návrhy Prahy 7 jsou nesmyslné. Praha chce areál modernizovat, podle Novotného jde o jeden ze současných nejvýznamnějších a nejrozsáhlejších rozvojových projektů města.

Radní Novotný reagoval na nesouhlasné stanovisko a kritiku Prahy 7, že má areál do budoucna spravovat městská společnost Rozvojové projekty Praha (RPP). „Předcházejícího dva a půl roku, co se tímto problémem zabýváme, se ani v jednom případě pan starosta a podobně tak ani nikdo z jeho rady, v nejmenším o Výstaviště nezajímal,“ podotkl radní Novotný.

Praha 7 dokonce navrhla, že městskou společnost přeplatí v nájemném, ale to je podle Novotného naprosto nesmyslné, protože hlavní město nemůže majetek městským částem pronajímat, ale svěřuje ho do péče. „Čistě teoreticky – i kdybychom totiž nakonec takovou nájemní smlouvu, na jejímž základě by nám Praha 7 platila 21 milionů na nájemném, vykonstruovali, museli bychom Praze 7 na toto nájemné poskytnout dotace. Tím bychom si asi věru nepomohli,“ sdělil serveru E15.cz Novotný.

Nikdo z Prahy 7 podle radního například nejevil zájem ani o dlouholeté tahanice s pojišťovnami v souvislosti s vyhořelým křídlem Průmyslového paláce nebo s přípravou koncepce rekonstrukce areálu. „Pokud pan starosta Prahy 7 hovoří o tom, že žádná koncepce není, pak se jedná o důsledek jeho naprosté neznalosti a nikoliv o absenci koncepce,“ uvedl Novotný.

Podle starosty Prahy 7 Marka Ječménka je areál dlouhodobě v neutěšeném stavu a schází stabilní a plnohodnotná koncepce jeho využití.

Hlavní město chce Výstaviště pronajmout městské firmě RPP, na podobném principu funguje například i pronájem secesního Obecního domu. Firma stoprocentně vlastněná městem objekt provozuje a pronajímá na jednotlivé akce, a městu za to platí nájemné.