Tisíc řeckých hotelů je na prodej

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Řečtí hoteliéři se začínají hromadně zbavovat svých nemovitostí. Podle šéfa Helénské komory hoteliérů Giorgiose Tsakirise je na prodej až tisícovka hotelů, a to od těch menších rodinných až po celé řetězce. V obavách z nejbližšího vývoje se je majitelé snaží prodat prostřednictvím realitních kanceláří, specializovaných portálů nebo investičních společností.

Výhledy na obsazenost pokojů jsou pro nadcházející letní sezonu pesimistické. Až desetina majitelů hotelů a penzionů se proto rozhodla raději rychle opustit obor než bojovat o přežití.

Jak Tsakiris řekl listu Kathimerini, najít kupce je ale vzhledem k hospodářské krizi a omezeným zdrojům financí hodně obtížné. Nabídkové ceny zatím klesly v průměru o deset procent.

Jen v centrálním regionu Attica, kam spadají i Atény, je na prodej nejméně padesát hotelů. Hlavní město trpí nejen úbytkem individuální turistiky, ale také výrazným poklesem počtu kongresů. Turisty odradily nedávné stávky a protivládní demonstrace. Podle ředitele mezinárodní agentury Congress Rental Network Panayiotise Podimatase jen od začátku letošního roku organizátoři zrušili 16 konferencí a firemních výletů. Pětihvězdičkový hotel v Aténách musel stornovat rezervace několika seminářů mezinárodních korporací včetně Microsoftu, Honeywellu a Siemensu, které se rozhodly přesunout své akce do Turecka.