Trh s bydlením se opět o pětinu propadl, developeři nestaví

kulatý dům

kulatý dům Zdroj: Vizualizace echorost architekti

Aktivita na tuzemském realitním trhu v prvním pololetí stagnovala. Není to ale zcela negativní zpráva, poprvé za poslední roky se totiž zlomil sestupný trend. Katastrálním statistikám pomohly hlavně transakce s pozemky.

Celkově se trh s bydlením však meziročně propadl o dalších 22 procent, s rozestavěnými byty dokonce ještě víc. Vyplývá to z údajů Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

„Development je stále v útlumu. Propad výstavby nových projektů trvá a developeři nestaví, ale postupně prodávají již dříve dokončené projekty. Na trhu se navíc objevují byty z druhé ruky,“ okomentoval výsledky Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Naopak transakcím s pozemky se od ledna do konce června dařilo, katastrální úřady jich evidovaly ve srovnání se stejným loňským obdobím o 12 procent víc. Počet zapsaných zástavních práv vzrostl o osm procent. „Výhodné podmínky hypoték a klesající ceny nemovitostí se dlouhodobě promítají do růstu tohoto ukazatele,“ poznamenal Novotný.