U Džbánu se stavět nebude. Pozemky vykoupí Praha

Pražské koupaliště Džbán

Pražské koupaliště Džbán Zdroj: E15

Kauza developerského projektu u vodní nádrže Džbán poblíž pražské rezervace Divoká Šárka spěje k nečekanému rozuzlení. O pozemky vlastněné společností Molepo, která má blízko k investiční skupině Wood & Company, totiž projevil zájem pražský magistrát.

„Po upřesnění rozsahu zájmového území ze strany hlavního města Prahy očekáváme od společnosti Molepo stanovisko k případnému výkupu či směně pozemků,“ sdělila mluvčí magistrátu Petra Hrubá. „Chceme zkvalitnit přírodní a rekreační charakter této lokality,“ dodala.

Developer rovněž plánoval dát do pořádku zanedbané okolí nádrže. Kromě toho tam ale hodlal též vystavět byty a rodinné domy. Nezbytná změna územního plánu ale narazila na odmítavé stanovisko radnice Prahy 6. „Změna územního plánu je v tuto chvíli neprůchozí. Jsme proto ochotni jednat o prodeji. Rozhodne ale až cena,“ řekl deníku E15 jednatel Molepa Pavel Nerad.

Investor neodejde s prázdnou

„Když investoři v roce 2012 kupovali kolem osmnácti hektarů pozemků u Džbánu z pozůstalosti likvidovaného státního podniku Pražská kanalizace a vodní toky, stál metr čtvereční kolem zhruba 290 korun. Nyní očekávají, že navzdory neuskutečněnému projektu investici zhodnotí. „Je to natolik unikátní lokalita, že se cena těžko určuje. Můžeme se však začít bavit o částce kolem dvou tisíc korun za metr čtvereční,“ uvedl Nerad z Molepa.

„To znamená, že když investor získal parcely kolem Džbánu za zhruba 54 milionů korun, inkasoval by za ně při zmíněné prodejní ceně a prodeji celé výměry kolem nádrže téměř sedminásobek. Zhodnocení mimo jiné odvozuje od prodlouženého metra A, jehož stanice budou nedaleko. Podle Nerada ale firma ještě cenu pro magistrát stanovenou nemá. Úřad se navíc už nechal slyšet, že nabídku určí podle znaleckých posudků.

Stavby slibovaly vysoké zisky

Cena, kterou firma Molepo původně zaplatila za téměř 18 hektarů pozemků kolem pražské nádrže Džbán, skýtala šanci na jedinečné zhodnocení investice. „Metr čtvereční v novostavbě se v podobné lokalitě prodává za 70 až 90 tisíc korun za metr čtvereční,“ uvedl profesionál z realitního trhu, který si nepřál být jmenován.

Pokud se nakonec transakce magistrátu s developerem uskuteční, bude to již druhý podobný obchod v metropoli za poslední dobu. Loni totiž Praha 4 rozhodla o koupi pozemků od soukromé firmy kolem koupaliště Lhotka. Také tam měly původně vyrůst novostavby.