V tatarské Kazani vzniká futuristické byznys centrum za miliardy

Vizualizace Smart City Kazaň v Tatarstánu

Vizualizace Smart City Kazaň v Tatarstánu Zdroj: Smart City Kazan

Novým motorem Tatarstánu a platformou pro rozvoj byznysu se má stát Smart City Kazaň. Město, které má mít až 70 tisíc obyvatel, vyroste na 630 hektarech nedaleko letiště. Bude rozděleno na čtyři zóny, které zahrnují mezinárodní byznys centrum, středisko vzdělávání a vědy, již druhou zvláštní ekonomickou zónu v republice a parkovou oblast. Celý projekt je odhadován na deset miliard dolarů.

Vizualizace města vypadají poměrně futuristicky — zrcadlové mrakodrapy, budovy neobyčejných geometrických tvarů a spousta zeleně. Ve výstavbě se počítá se zavedením nového ekostandardu v republice. Předpokládá se, že díky projektu vznikne kolem třiceti tisíc přímých pracovních míst a přes osm tisíc nepřímých.

První etapa (kancelářská budova pro rezidenty technopole, univerzita managementu a pohostinství, tranzitní hotel) má být dokončena v roce 2015 a stát 2,5 miliardy dolarů. Hovoří se o investorech z Blízkého východu a jihovýchodní Asie. Podle slov ředitele Korporace rozvoje Tatarstánu Bulata Gajanova by výstavba celého města měla trvat dvacet let.

Aktuálním příkladem zájemce o vybudování výzkumného centra ve Smart City je firma Švabe, která zaměstnává na dvacet tisíc lidí vývojem a výrobou optoelektronických systémů pro vojenské i civilní účely, například medicínských zařízení.

„Přípravné práce by měly trvat kolem půlroku. Zahájit výstavbu bychom chtěli v roce 2014,“ řekl šéf společnosti Sergej Maksin. „Do našich výzkumných laboratoří chceme do roku 2020 investovat zhruba tři miliardy dolarů,“ dodal.