Vietnamští podnikatelé v Česku výrazně investují do realit

hotel Yasmin

hotel Yasmin Zdroj: ctk

Vietnamští podnikatelé začínají otáčet kapitál v nových oborech. Dosud se věnovali hlavně tradičním tržnicím, večerkám nebo nehtovým studiím. Nyní nakupují komerční reality a startují síť s veganskými potravinami.

Skupina vietnamských byznysmenů koupila v Praze na Malé Straně Dům U Zlaté lodě, jehož historie sahá až do 17. století. Známou stavbu na křižovatce ulic Letenská a U Lužického semináře získali od Martina Nuhlíčka, někdejšího spolumajitele potravinářské společnosti Hamé. Podle realitních poradců je to poprvé, kdy Vietnamci investovali do podobné nemovitosti.

„Vzhledem k tomu, že v České republice jsou aktivní vietnamské banky a roste rovněž počet bohatých Vietnamců, kteří zde mají trvalý pobyt, lze větší aktivitu vietnamských investorů v realitách očekávat,“ soudí investiční specialista realitní kanceláře Svoboda & Williams Michael Hynst. Přesto očekává, že ještě aktivnější budou v realitách Číňané.

Vzhledem k tomu, že v České republice jsou aktivní vietnamské banky a roste rovněž počet bohatých Vietnamců, kteří zde mají trvalý pobyt, lze větší aktivitu vietnamských investorů v realitách očekávat

Další vietnamský byznysmen financuje rozšíření hotelu Yasmin v ulici Politických vězňů (na snímku). U stavby je jako investor uvedena společnost LHDI, kterou vlastní podnikatel Hoang Le. Kvůli expanzi hotelu nechal stavebník zbourat Grossmannovu pasáž.

Novinky ale přicházejí i z retailu, tradiční domény vietnamských podnikatelů. V pražském Nákupním centru Fénix se otevřela pilotní prodejna veganských potravin spojená s bufetem Vegan Land. „Měli jsme již zkušenosti s provozováním veganské restaurace, tak jsme si řekli, proč to nezkusit zkombinovat s veganskými potravinami,“ sdělil jednatel firmy Nguyen Hoang Long. Po Fénixu se mají prodejny Vegan Land objevit ještě na dalších místech, a to i v zahraničí.
O konkrétních lokalitách však zatím nechce hovořit.

Sportisimo zvyšuje zisky
Řetězec se sportovním zbožím Sportisimo, který ovládá dvojice vietnamských podnikatelů Do Hong Son a Thai Ngoc Nguyen, zvýšil v posledním finančním roce čistý výdělek o třináct procent na 154 milionů korun. Ještě výrazněji obchodníkům rostly tržby. Vyskočily o čtvrtinu a blíží se hranici pěti miliard korun. Z hlediska počtu prodejen již řetězec překročil stovku.