Vnitru hrozí 100milionová sankce za ukončení pronájmu lázní

lázně

lázně Zdroj: E15 Anna Vackova

Šéf příspěvkové organizace Zařízení služeb ministerstva vnitra Roman Fidler na konci roku vypověděl bez souhlasu tehdejšího vedení resortu kritizovanou smlouvu na pronájem lázeňských areálů s firmou Temparano. Ministerstvu může kvůli smluvním sankcím vzniknout škoda přes 100 milionů korun. Organizace napadla Fidlerovo rozhodnutí u soudu.

Podle mluvčího vnitra Pavla Nováka se příspěvková organizace rozhodla napadnout výpověď smlouvy u soudu například kvůli tomu, že kvůli probíhajícímu trestnímu řízení proti Fidlerovi existuje podezření, že byla výpověď učiněna v rozporu se zákonem.

„Zařízení služeb také požádalo o vydání předběžného opatření, tedy aby vypovězení smlouvy bylo do rozhodnutí soudu pozastaveno,“ doplnil Novák.

Domy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních a Luhačovicích získala v roce 2008 slovenská firma Temparano do pronájmu na 20 let za 23,7 milionu korun ročně. Jejich pronájem byl ale od začátku terčem kritiky. Jedním z důvodů bylo to, že kvůli smlouvě hrozí státu povinnost uhradit odškodné v řádu desítek milionů korun.

Fidler vypověděl smlouvu loni 29. listopadu. „Musíme využít všechny zákonné možnosti, jak rozhodnutí Romana Fidlera zrušit. To je totiž jediná šance, jak začít s firmou Temparano standardně jednat o ukončení smlouvy formou, která nezatíží stát více než 100 miliony na odškodném,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Fidler skončil v čele zařízení služeb 15. ledna, kdy jej odvolal tehdejší ministr vnitra Martin Pecina.