Výstavba domů v USA přeráží dno. Je na minimu za devět měsíců

domy ilustracni

domy ilustracni Zdroj: Lifeofgalileo

Zahajovaná výstavba obytných domů ve Spojených státech v červnu dál výrazně klesla a sestoupila na nejnižší úroveň od loňského září. Podle ministerstva obchodu USA výstavbu obytných nemovitostí oslabují dražší hypotéky a rostoucí ceny domů.

Stavebníci snížili v červnu výstavbu domů proti předešlému měsíci o 9,3 procenta na ročně přepočtené tempo 893.000 obytných jednotek. Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali, že po květnovém poklesu o 7,3 procenta oživí roční tempo výstavby na 1,02 milionu jednotek.

Tempo pokládání základů rodinných domů kleslo o 9,0 procenta na minimum od listopadu 2012. Výstavba bytů v bytových domech se propadla o 8,8 procenta.

Příznivé odhady

Jistou nadějí do zbytku roku je vývoj ukazatele nově vydaných povolení k výstavbě. Ten sice v červnu klesl o 4,2 procenta, byl ale mírně nad hranicí jednoho milionu jednotek, což je výrazně nad úrovní tempa zahajované výstavby. To by podle analytiků znamenalo, že v příštích měsících by se výstavba měla zrychlit.

Americký trh bydlení, který je jednou z klíčových součástí americké ekonomiky, od loňského léta podkopávají vysoké sazby hypotečních úroků a rostoucí ceny nemovitostí. V roce 2012 začal trh po propadu a dlouhé stagnaci postupně zotavovat a poprvé od roku 2005 přispěl k ekonomickému růstu. Nynější slabost může podkopat oživení největší světové ekonomiky ze zimního propadu.