YIT koupila obří brownfield v Praze. Postaví zde byty

vizualizace projektu YIT

vizualizace projektu YIT Zdroj: YIT

Stavitel nových bytů YIT Stavo koupil od developerské firmy Imos development více než sedmihektarový pozemek na pomezí pražských Vysočan a Hloubětína. Deníku E15 to potvrdily obě strany. Pro developera z finské skupiny YIT to bude dosud největší projekt v Česku, bude čítat 900 bytů. Stavbu první etapy chce developer začít ještě letos. Celková investice do takového projektu se obvykle počítá na několik miliard korun.

Na financování používají Finové výhradně vlastní zdroje, podobně jako například developerské části stavebního obra Skanska. „Rozhodnutí o prodeji projektu odpovídá strategii a záměrům naší firmy,“ sdělila Hana Vyplelová, obchodní ředitelka Imosu development, firmy ovládané jihomoravským stavebním magnátem Jiřím Rulíškem. Ten je též největším akcionářem celé skupiny Imos. Výši transakce původní ani nový vlastník nekomentovali. Podle zdroje z trhu stál projekt řádově stovky milionů korun.

Nový projekt YIT se nachází mezi ulicí Kolbenova a říčkou Rokytka, jejíž okolí si developeři velmi oblíbili. Proto se také dostal do hledáčku většiny velkých investorů. „Rezidenční developeři získali důvěru v budoucí velký potenciál průmyslové oblasti Vysočan a postupně zde investují do brownfieldových lokalit a připravují jejich dlouhodobý rozvoj,“ uvedl vedoucí prodejů a akvizic v poradenské společnosti CBRE Jan Hospodář.

Parcela se nachází na místě zaniklé prvorepublikové kolonie nazvané Čína. Svépomocné stavby, původně vznikající z vyřazených železničních vagonů, sloužily jako nouzové bydlení pro chudé. Později se v lokalitě nacházela zahrádkářská kolonie.

Velcí developeři "vyrazili na nákupy"

Svoji aktivitu na realitním trhu zvýšili v akvizicích pozemků na výstavbu nových bytů i další hráči. Aktuální zpráva o nákupu velkého projektu v Praze 9 ze strany YIT Stavo přichází jen krátce po informaci o podobné transakci společnosti Ekospol realitního podnikatele Evžena Korce. Ten koupil od skupiny CTY projekt na více než osm stovek bytů v Praze v Hostivaři.

Velký přírůstek do portfolia vykázala nedávno také společnost Skanska Reality, která se rovněž zaměřuje na výstavbu bytů. Od společností Karlín Group a Ungelt Partners získala rezidenční projekt River Gardens Východ v Karlíně, v němž vznikne více než pět set bytů.

Tradiční vysavač Central Group

Největším „vysavačem“ pozemků v metropoli je tradičně Central Group miliardáře Dušana Kunovského. Ten zatím letos oznámil jen nákup dvou menších pozemků v Horních Měcholupech a Stodůlkách. Na akvizice má ale pro tento rok vyčleněno 1,5 miliardy korun. Společnost YIT Stavo, která se postarala o nejnovější velkou akvizici, patří na tuzemském developerském trhu relativně mezi nováčky. Do Česka vstoupila v roce 2008. V Praze se ale rychle vypracovala mezi respektované hráče.

Ambicí firmy je dostat se mezi první developerskou pětku. Dosavadním posledním přírůstkem v pražském portfoliu developera byl projekt Green Motol o 137 bytech. Společnost ho začala stavět na začátku letošního roku. Nyní přichází s projektem v Hloubětíně.