Zeman: Náboženská matice se vzdala Jiřského kláštera. Smlouvy ale prý dodala

Mockerovy domy (vlevo) a Jiřský klášter (jeho vstupní část je objekt druhý zleva) na Pražském hradě. Vpravo je bazilika svatého Jiří.

Mockerovy domy (vlevo) a Jiřský klášter (jeho vstupní část je objekt druhý zleva) na Pražském hradě. Vpravo je bazilika svatého Jiří. Zdroj: ctk

Náboženská matice se vzdala nároků na Jiřský klášter na Pražském hradě, řekl dnes prezident Miloš Zeman při návštěvě Libereckého kraje. Narušilo to proto podle něho jednání o dohodě mezi zástupci Hradu a církve o majetkovém narovnání. Podle dobře informovaného zdroje ČTK ale dnes dopoledne pracovníci Hradu obdrželi od církve konečné návrhy smluv, které odpovídají původní dohodě, obsahují tedy i předání Jiřského kláštera.

Hrad s církví podepsal v létě memorandum, podle kterého měly být v lednu podepsány smlouvy o převedení dvou nemovitostí patřících Pražskému hradu do majetku církve, která by se na oplátku vzdala nároků na další hradní budovy. V avizovaném termínu se ale dohodu nepodařilo připravit a termín byl posunut na dnešní den.

Podle Zemana Hrad předpokládal podepsání smluv příští týden. „Na druhou stranu dospěli jsme k informaci, která je asi tři dny stará, že Náboženská matice se náhle vzdává Jiřského kláštera, který původně vyžadovala, což vneslo zmatek do našich řad, protože tím se samozřejmě poněkud bortí struktura připravené soustavy smluv,“ řekl Zeman.

Zdroje hovoří jinak

Zároveň poznamenal, že předpokládá ještě dnes další jednání, která by mohla situaci změnit. „Pokud se Náboženská matice vrátí k původně dohodnuté verzi, nic nebrání tomu, aby se ty smlouvy příští týden uzavřely,“ dodal prezident. V opačném případě by podle něj musely být změněny.

Podle informací ČTK již dnes dopoledne církev zástupcům Hradu předala návrhy smluv odpovídající původně sjednané dohodě. Církev by tak měla dostat zpět Jiřský klášter a Nové probošství. Smlouvy by tedy mohly být podepsány během příštího týdne.

Bohumil Pečinka: Čí je vlastně Pražský hrad?