Recept na hojení předvánočních úrazů

Recept na hojení předvánočních úrazů

Recept na hojení předvánočních úrazů

Čtyři týdny před Vánoci přichází advent, období radostného očekávání svátků vánočních. Rok nenabízí vhodnější příležitost ke zklidnění, zamyšlení nad uplynulým rokem a konání dobrých skutků. Kéž bychom v tomto období zůstali jen u slavnostního rozsvěcování vánočních stromů či svíček na adventním věnci. V řadě rodin je advent hlavně dobou nákupů a uklízení, měnící poklidnou duchovní atmosféru ve vyčerpávající zápas s časem na pokraji nervového zhroucení.

Kdybychom jen nakupovali, tak by se nic nestalo

Zatím co nakupování zvládne většina z nás bez větší újmy, při úklidu a vaření se mohou odehrát malá dramata. Co je totiž největším úskalím vánočních příprav? Že každý, kdo se na nich podílí, je okolnostmi donucen pracovat s mnoha potencionálně nebezpečnými nástroji. Jejich výčet začíná kladivem, pokračuje nožem a končí třeba pánví s rozpáleným olejem. Úraz se nevyhýbá zkušeným kuchařkám, zručným domácím kutilům, ani nešikům, kterým se po většinu roku daří se domácím pracem vyhýbat.

Kuchyň plná nástrah

Nejvíce nehod se přihodí v kuchyni, kde se více než kdy jindy vaří, smaží a peče. Kuchařky se mohou opařit horkou vodou, popálit horkým olejem nebo o rozpálenou troubu. Naštěstí popálené plochy nebývají rozsáhlé, život ohrožující, na druhou stranu jsou bolestivé a citlivé natolik, že je potřeba je ošetřit a rychle zahojit. Hlavně proto, že předvánoční přípravy nepočkají.

Recept na hojení předvánočních úrazůRecept na hojení předvánočních úrazů

Jak ošetřit popáleninu

Popálené místo je třeba okamžitě zchladit tekoucí vlažnou vodou a po ochlazení překrýt sterilním obvazem, který zabrání vzniku infekce. U větších popálenin je vhodné použít metodu vlhkého hojení. Bylo zjištěno, že hojení je účinnější, pokud se v ráně udrží vlhké prostředí. K jeho zajištění používáme speciální krytí, které lze samozřejmě přiložit na ránu i v případě, že se popálíme otevřeným ohněm při rozsvěcování svíček, prskavek, lití olova nebo při odpalování silvestrovského ohňostroje.

Pořezání při kuchání kapra i zdobení stromku

Krytí pro vlhké hojení je vhodné i k ošetření řezných, tržných a bodných ran způsobených nástroji k zabití a vykuchání kapra. Rizikovou činnosti je i zdobení vánočního stromku. Než je stromeček usazen do stojanu a ozdoben, zakrvácí nejeden prst. Krvácející ránu bychom měli vždy dezinfikovat a překrýt sterilním obvazem, abychom zabránili její infekci.

Recept na hojení předvánočních úrazůRecept na hojení předvánočních úrazů

Vodní kámen jako příčina poleptání

Nebezpečí se skrývá i v různých domácích chemikáliích. Hospodyňka si ve spěchu nepřečte, že má pracovat v rukavicích a vyhýbat se potřísnění kůže a teprve když ji ruka začne pálit, zjistí, že se právě poleptala. I v tomto případě poleptané místo okamžitě oplachujeme vodou a posléze neutralizujeme – kyselinu roztokem jedlé sody a louh zředěným octem. Ránu překryjeme sterilním obvazem a i zde můžeme s výhodou využít krytí pro vlhké hojení.

Vánoční lékárnička

Náš článek vás jistě od důkladného předvánočního úklidu neodradí. Přesto byste se měli včas zamyslet, zda je na vánoce připravena i vaše lékárnička. Krytí umožňující vlhké hojení se hodí nejen při předvánoční úklidu, ale k ošetření všech ran vzniklých během roku, včetně dětských odřenin a obtížně se hojících ran starší generace. Pokud je běžné, že pod stromečkem nacházejí naší blízcí doplňky podporující jejich zdraví, mohou dostávat i kvalitní zdravotnický materiál, zejména tehdy, pokud úrazy nebo špatně se hojící rány přitahují jako magnet. S výběrem nejvhodnějšího zdravotnického materiálu vám ochotně pomohou prodejny zdravotnických potřeb.

www.lepsipece.cz.

Recept na hojení předvánočních úrazůRecept na hojení předvánočních úrazů