Řecko se blíží k nule. Ekonomika padá nejpomaleji od roku 2008

Athény, Řecko (ilustrační foto)

Athény, Řecko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Dario Susanj via Flickr

Řecký hrubý domácí produkt se meziročně snížil o 0,3 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad ELSTAT s tím, že původní odhad počítal s mírnějším poklesem ve výši 0,2 procenta. Řecká ekonomika se tak pomalu blíží k nule, klesá nejpomaleji od konce roku 2008.

Statistici změnu vysvětlili započítáním nových dat, která předtím nebyla k dispozici. Řecká ekonomika tak zpomalovala pokles již páté čtvrtletí v řadě. Vývoj ekonomiky v mezičtvrtletním srovnání úřad nezveřejnil.

Řecko a jeho mezinárodní věřitelé Evropská unie a Mezinárodní měnový fond očekávají, že řecká ekonomika se letos dostane z šestileté recese a stoupne o 0,6 procenta. Pomoci by měl především turistický ruch a oživení investic.


tradingeconomics.com

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,7 bilionu korun).

Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje, snížila důchody a mzdy a zvyšovala daně. To prohloubilo hospodářský útlum a vyvolalo protesty obyvatel.