Reddit jde na burzu zpeněžit 500 milionů uživatelů. Googlu bude prodávat data pro trénink AI

Zdroj: Reuters

Reddit čeká primární emise akcií a před vstupem na burzu se firma musela obnažit u americké federální komise pro cenné papíry. Z dokumentů vyplynulo několik zajímavostí a statistik o jejím fungování.

Článek vyšel na webu Živě.cz

V prosinci měl Reddit přes 500 milionů unikátních návštěvníků a v jednotlivých fórech (subreditech) přes miliardu příspěvků a pod nimi více než 16 miliard komentářů. Ohromný obsah týkající se všech možných témat a napsaný v mnoha jazycích včetně češtiny. Není divu, že jej Reddit chce zpeněžit.

Už loni kvůli tomu firma po vzoru Twitteru zavřela volný přístup k API, kvůli čemuž skončila i řada oblíbených aplikací. Šéf Redditu Steve Huffman to obhajoval tím, že ostatní firmy z Redditu neomezeně dolují data a trénují tím umělé inteligence. Proti tomu Huffman nic neměl, jen ta data nechtěl dát zadarmo.

Google je prvním oznámeným partnerem, který bude všechny uživatelské příspěvky a komentáře procházet opravdu ve velkém. Firmy nesdělily finanční pozadí celé smlouvy, ale výhodná má být pro obě strany. Google dodá Redditu cloudový prostor a AI funkce pro vylepšené vyhledávání. Reddit poskytne ony miliardy příspěvků a komentářů k tréninku Gemini a jiných neuronek. A uživatelé nepřijdou o prominentní pozici redditových stránek ve výsledcích vyhledávače.

Plány Redditu

Firma prodělává. Stále ještě nevyvážila příjmy z reklamy, předplatného a poskytování obsahu s náklady na provoz, výzkum a vývoj. V roce 2022 utržila 667 milionů dolarů, ale skončila v čisté ztrátě 159 milionů. Loni zvýšila tržby na 804 milionů a snížila ztrátu na 91 milionů. Postupem času chce celoroční tržby dostat přes miliardu a hospodaření končit v plusu.

Druhým cílem je pak zmobilizovat uživatele, aby na síti byli aktivnější. Reddit má velký nepoměr mezi tím, kolik lidí jej náhodně navštíví z vyhledávačů a kolik jej aktivně používá. Na oněch 500 milionů uživatelů měsíčně připadá 73,1 milionu uživatelů, kteří Reddit navštíví každý den. Z toho polovina je anonymních, polovina přihlášených.

Reddit tak má 6,8× méně denně aktivních uživatelů než těch měsíčních. Pro srovnání, Facebook má 3,07 miliardy měsíčně aktivních a 2,11 miliardy denně, těch denních je tak 1,5× méně. U Snapchatu je to 800 milionů měsíčně a 414 milionů denně, denních je 1,9× méně.