Ryanair vykazuje díky vyšším cenám letenek rekordní zisky. Ve zdražování chce pokračovat

Letouny společnosti Ryanair.

Letouny společnosti Ryanair. Zdroj: Reuters

Irská nízkonákladová společnost Ryanair Holdings vykázala za třetí finanční kvartál rekordní zisky, po zdanění je to 211 milionů eur, tedy více než pět miliard korun. Největší evropské aerolinky tak překonaly předchozí rekord za poslední tři měsíce roku 2017. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Rekordní zisky firma zaznamenala díky vyšším cenám letenek a ve strategii zdražování chce pokračovat. Cestující se mají připravit na vyšší ceny zejména v tradičně vytížených obdobích, tedy o Velikonocích a v létě. Společnost také těží z návratu asijských turistů a ze silného dolaru, díky kterému proudí do Evropy turisté ze Spojených států.

„Ve druhém a třetím lednovém týdnu jsme měli rekordní počet rezervací a velmi silná poptávka je i na Velikonoce a letní prázdniny,“ řekl finanční ředitel Neil Sorahan. Společnost podle něj nezaregistrovala žádné známky recese. Potvrdila i svoji prognózu za finanční rok končící v březnu. Očekává čistý zisk ve výši 1,325 až 1,423 miliardy eur.

Za celý finanční rok přepravila společnost Ryanair 168 milionů zákazníků, což je výrazně víc než před krizí, kdy s Ryanair cestovalo 149 milionů lidí. Ceny letenek přitom byly zhruba o 14 procent vyšší. Ryanair využil i nedostatku nabízených kapacit v Evropě. Některé aerolinky je přitom omezovaly záměrně, aby si pak mohly účtovat vyšší ceny letenek.