Sezónní práce skončily. Nezaměstnanost stoupla na 7,5 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Nezaměstnanost v České republice v prosinci meziměsíčně vzrostla na 7,5 procenta z listopadových 7,1 procenta. Důvodem prosincového růstu je podle Úřadu práce jako v minulých letech hlavně ukončování sezonních prací. Podle analytiků je ale celkový trend na trhu práce příznivý.

Bez práce bylo 541 914 lidí, což je o téměř 25 tisíc víc než o měsíc dříve. „Tento nárůst byl ale v prosincovém srovnání nejnižší od roku 2007, což značí, že pokračují na trhu práce příznivé trendy. Za pozitivní lze považovat jak vcelku zanedbatelné snížení volných pracovních míst proti listopadu, tak zvýšení průtoku registrací přes úřady práce,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

V meziročním srovnání se zvýšil o více než 23 tisíc počet volných pracovních míst a zároveň klesl podíl evidovaných absolventů. To je příjemné překvapení, uvedl v tiskové zprávě náměstek ministryně práce a sociálních věcí pro zaměstnanost Jan Marek.

Čeká se další pokles

V nadcházejících měsících by podle Úřadu práce mohla nezaměstnanost ještě mírně vzrůst, ale s největší pravděpodobností se nedostane na loňské hodnoty. Se zahájením sezonních prací by pak mohla začít zase klesat. „Od února byl měl jít podíl nezaměstnaných již dolů a na konci jara by se počet nezaměstnaných mohl podívat pod půlmiliónovou hranici – poprvé za dvaapůl roku,“ předpověděl také Sobíšek.

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské letos nezaměstnanost klesne a z loňských 7,7 procenta se přiblíží sedmi procentům. „Na předkrizové úrovně pod šest procent se ale jen tak nedostaneme. K tomu by byl potřeba rychlejší růst ekonomiky okolo tří procent,“ uvedla.

Česká nezaměstnanost

Nejnižší nezaměstnanost měl ke konci prosince stejně jako v listopadu okres Praha-východ s 3,3 procenta a Benešov s 4,3 procenta, nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v okresech Bruntál - 13,5 procenta - a Most 12,8 procenta. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenaly jen dva regiony, a to Praha-západ (o 0,7 procenta) a Praha (o 0,2 procenta).

Nárůst eviduje Úřad práce v 75 okresech. Největší hlásí Jindřichův Hradec - o 19,1 procenta. Z krajů je na tom nejhůře tradičně Ústecký, kde je podíl nezaměstnaných 10,7 procenta, nejméně lidí bez práce bylo jako obvykle v Praze - pět procent.

V uplynulém měsíci evidoval Úřad práce 58 739 volných pracovních míst - o 658 méně než v listopadu a o 23 561 více než před rokem. Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem například o pracovníky v gastronomii, administrativě, o prodavače, číšníky, servírky, zedníky, šičky, obchodní zástupce a pomocné manipulační dělníky, tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.