Škoda auto: Do čtyř let bude v Česku fungovat okolo šesti tisíc dobíjecích míst

Škoda Auto Mladá Boleslav

Škoda Auto Mladá Boleslav Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
4
Fotogalerie

V roce 2025 by mělo v Česku fungovat okolo 6 tisíc dobíjecích míst pro elektromobily, což je trojnásobek současného počtu. Počet veřejných rychlonabíječek stoupne ze zhruba 50 na 800. Na veletrhu e-Salon to ve čtvrtek uvedl ředitel českého zastoupení Škody Auto Jiří Maláček.

"Na jeden dobíjecí bod v současnosti připadají asi čtyři čisté elektromobily, kterých je v tuzemsku registrovaných okolo 8500, což je skoro nejlepší poměr v Evropě. Jde o to, že s rostoucím počtem elektromobilů musí růst i počet dobíjecích bodů," uvedl Maláček.

Škoda nedávno podepsala memorandum s ministerstvy dopravy a průmyslu a správci infrastruktury o spolupráci při budování dobíjecích míst. Zhruba třetina z nich by měla vznikat na pozemcích státu, například u nádraží nebo na hlavních silničních tazích. V roce 2030 se podle Maláčka bude počet dobíjecích míst počítat v desítkách tisíc.

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub

Podle Národního plánu čisté mobility má v Česku za deset let jezdit až půl milionu elektromobilů, pro které by mělo fungovat 19 tisíc až 35 tisíc dobíjecích stanic na elektřinu. Jedna stanice obsahuje až tři dobíjecí body.

Největší česká automobilka chce v příštích pěti letech do elektromobility investovat 1,4 miliardy korun

Škoda v současnosti nabízí čistě elektrický model Enyaq iV, kterých v Česku za deset měsíců prodala 560. Na začátku příštího roku se nabídka rozšíří o verzi Coupé a do roku 2030 přibudou další tři menší řady elektromobilů. Ve stejném roce by měla škoda prodávat v Evropě 50 až 70 procent aut na elektrický pohon.