Škody po hurikánu Harvey se vyšplhají na 1,6 bilionu korun. Americkou ekonomiku ale nevykolejí

Americký stát Texas sužuje hurikán Harvey

Americký stát Texas sužuje hurikán Harvey Zdroj: ČTK

Americký Texas postihly mohutné záplavy kvůli tropické bouři Harvey
Americký Texas postihly mohutné záplavy kvůli tropické bouři Harvey
Americký Texas postihly mohutné záplavy kvůli tropické bouři Harvey
Záplavy v Texasu
Záplavy v Texasu
20
Fotogalerie

Hurikán Harvey způsobil zkázu, která bude vyžadovat rozsáhlou obnovu. Podle analytiků však není třeba se obávat, že by přírodní katastrofa vykolejila americkou ekonomiku. Řádění hurikánu sice ve třetím čtvrtletí zřejmě mírně sníží hrubý domácí produkt USA. Podle ekonomů se však v případě přírodních neštěstí běžně stává, že veškeré negativní dopady vykompenzují v dalších čtvrtletích práce na obnově poničených míst, píše list The Wall Street Journal.

Hlavní ekonom konzultační společnosti RSM Joe Brusuelas očekává, že Harvey sníží ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt o 0,2 procentního bodu. Ekonom Citigroup Andrew Hollehorst je ještě optimističtější a domnívá se, že HDP se kvůli hurikánu sníží jen o 0,1 procenta.

"Hurikán Harvey je národní tragédií, ale dopad na národní ekonomiku bude minimální," uvedl ekonom analytické firmy Capital Economics Paul Ashworth.

Ekonom Moody's Analytics Adam Kamins odhaduje, že škody v jihovýchodním Texasu dosáhnou 75 miliard dolarů (1,6 bilionu korun). Harvey by tak byl jedním z nejničivějších hurikánů za několik posledních desetiletí.

Nicméně škody zřejmě budou nižší než ty způsobené přírodními katastrofami v roce 2005. Škody po řádění hurikánů Katrina a Rita v srpnu a září roku 2005 dosáhly až 184 miliard dolarů. Tehdejší ředitel Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO) Douglas Holtz-Eakin však již v říjnu 2005 uvedl, že hospodářství to poškodilo jen krátkodobě.

Hurikán určitě způsobí obrovské škody Houstonu, důležité metropoli, jejíž aktivita má výrazný dopad i na širší ekonomiku. Na celkovém hrubém domácím produktu Spojených států se podílí 2,8 procenty, na zahájené bytové výstavbě 3,5 procenty a maloobchodních tržbách 2,6 procenty, uvedla banka Morgan Stanley. Přerušení těžby ropy a provozu přístavů bude mít zřejmě také dopad na celkovou ekonomickou aktivitu.

Podle ekonomů se hurikán zřejmě promítne i do dalších hospodářských statistik. Ashworth odhaduje, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v příštích týdnech stoupne o 20 tisíc až 30 tisíc. Podobný trend nastal po řádění hurikánu Katrina. Mírný negativní dopad zřejmě bude mít hurikán tento a příští měsíc také na údaje o maloobchodních tržbách a průmyslové výrobě, dodal.

Na základě toho, co je doposud známé, však ekonomika podle analytiků pocítí újmu jen krátkodobě. Zvlášť znepokojeni se nezdají být ani investoři do akcií. Index Standard & Poor's 500 od začátku tohoto týdne zatím stoupl o 0,1 procenta.