Slováků bez práce je nejvíc za sedm let

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v prosinci vzrostla na 13,59 procenta ze 13,33 procenta v listopadu. Situace na trhu práce tak byla nejhorší od léta roku 2004. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Nezaměstnanost v zemi stoupá od roku 2009, kdy exportně orientované hospodářství zasáhly dopady světové hospodářské krize. Mnoho podniků po snížení zakázek začalo propouštět, k zlepšení nedošlo ani po návratu ekonomiky do černých čísel.

Počet nezaměstnaných Slováků, kteří mohli ihned nastoupit do práce, v posledním měsíci loňska přesáhl hranici 362 tisíc osob. Nezaměstnanost, která se řadí k nejvyšším v Evropské unii, je jedním z největších problémů slovenské ekonomiky.

Řady nezaměstnaných se v závěru loňska podle ústředí práce rozšířily kvůli úbytku sezonních prací, ukončení pracovních poměrů uzavřených na dobou určitou nebo po návratu Slováků z ciziny. Nezaměstnanost stoupla navzdory tomu, že práci si našlo téměř 11 tisíc lidí, což byl nejlepší prosincový výsledek od roku 2003. Nové pracovníky najímaly například automobilky.

Výrazné zlepšení na trhu práce nelze podle odhadů ministerstva financí a centrální banky očekávat ani v letošním roce, protože předpokládané ochlazení ekonomiky ovlivní počet nově vytvořených pracovních míst. Personální agentura Trenkwalder odhadla, že míra nezaměstnanosti by letos dokonce mohla překročit hranici 14 procent.

Situace na českém trhu práce byla v prosinci příznivější, míra nezaměstnanosti se ale zvýšila na 8,6 procenta z listopadových osmi procent.