Slovenská nezaměstnanost klesla na 12,3 procenta, přiblížila se minimům

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Míra nezaměstnanosti na Slovensku po nárůstu v předchozích dvou měsících v únoru mírně klesla a dosáhla 12,32 procenta. Drží se tak blízko dlouhodobých minim. V lednu bylo bez práce 12,39 procenta obyvatel, řekl Marián Valentovič, šéf slovenského ústředí práce, které zastřešuje tamní úřady práce.

Ve srovnání s únorem loňského roku, kdy bylo na Slovensku 13,49 procenta nezaměstnaných, nyní míra nezaměstnanosti klesla o 1,17 bodu. Zůstává však nad průměrem eurozóny, jejímž členem je i Slovensko.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v únoru na Slovensku činil 332 218 osob. V porovnání se stejným obdobím minulého roku to představuje pokles o téměř 31 900 nezaměstnaných.

Slovenský ministr práce Ján Richter na tiskové konferenci doplnil, že s příchodem jara očekává další zlepšování situace na slovenském trhu práce, a to i díky rozběhu sezonních prací.

Nezaměstnanost na Slovensku výrazně stoupla po propuknutí globální ekonomické krize. Ještě na začátku roku 2013 bylo v zemi bez práce téměř 15 procent obyvatel. Loni v listopadu míra nezaměstnanosti klesla na 12,25 procenta, dosáhla tak čtyřletého minima.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí očekávají, že situace na trhu práce na Slovensku se letos bude dál zlepšovat. Ke snížení nezaměstnanosti by mělo přispět očekávané zrychlení tempa ekonomického růstu země.