Slovenská nezaměstnanost klesla pod 11,5 procenta. Je nejnižší za šest let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v květnu klesla na 11,48 procenta, zatímco v dubnu byla na úrovni 11,68 procenta. Nezaměstnanost v zemi pod Tatrami tak dosáhla šestiletého minima. Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v květnu na Slovensku činil 309 523 osob.

V porovnání se stejným obdobím loňského roku to představuje pokles o téměř 36 tisíc osob, oproti dubnu ubylo více než 5500 nezaměstnaných.

„Jsem rád, že v posledním období pozitivní trend pokračuje. Měsíc květen je pozitivním měsícem, rozvíjejí se sezonní práce, zaměstnaných přibývá. V červnu neočekáváme tak pozitivní výsledky, ve statistikách se mohou objevit absolventi vysokých škol,“ řekl na tiskové konferenci ministr sociálních věcí Ján Richter.

Vysoký počet nezaměstnaných byl po propuknutí globální ekonomické krize jedním z největších hospodářských problémů Slovenska. Ještě na začátku roku 2013 míra nezaměstnanosti dosáhla téměř 15 procent.


source: tradingeconomics.com

Ke zlepšení situace na trhu práce došlo podle odborníků díky zrychlování tempa ekonomického růstu, státním dotačním programům na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také po změně metodiky vykazování nezaměstnanosti.

Ačkoliv situace na slovenském trhu práce se v posledním období zlepšuje, nezaměstnanost je dlouhodobě vyšší než v České republice, kde v květnu míra nezaměstnanosti dosáhla 6,4 procenta.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí ve svých posledních prognózách odhadly, že nezaměstnanost na Slovensku bude dál klesat a v příštích letech by se postupně mohla dostat na jednocifernou úroveň.