Služby loni pokračovaly v propadu, závěr roku naznačil obrat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Zatímco průmyslu se loni podle statistiků dařilo, čísla ze služeb jsou stejně jako případě stavebnictví slabší. Tržby se reálně meziročně snížily o 0,9 procenta a navázaly tak na propad z roku 2012. Obrat nastal až ke konci roku.

Loni se dařilo především službám souvisejícím s dopravou a skladováním, kde tržby posílily o 4,2 procenta. „Na růstu tržeb v dopravě a skladování se podílela všechna odvětví s výjimkou poštovních a kurýrních činností,“ uvedl Český statistický úřad. Lépe se dařilo i letecké dopravě, která je dlouhodobě v útlumu.

Mírně, o 0,6 procenta, rostly i tržby oblasti administrativních a podpůrných činností. Hluboký propad naopak postihl profesní, vědecké a technické činnosti, které meziročně přišly o 7,4 procenta tržeb. Klesaly rovněž v oblasti nemovitostí a v oboru informačních a komunikačních činností.

Vývoj tržeb ve službách v roce 2013Vývoj tržeb ve službách v roce 2013Vývoj tržeb ve službách v roce 2013 | CSU

„Na výsledcích je vidět, že služby napojené na průmysl a export loni zřetelně pocítily pozitivní obrat ekonomiky k růstu,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „Naproti tomu firmám, jejichž nabídka je spojena například s volným časem nebo realitami spotřebitelů, se ani loni nedařilo. Příkladem může být třeba cestovní ruch, který slabou domácí poptávku pociťuje již několik let,“ dodal.

V posledním čtvrtletí se tržby po očištění o vliv pracovních dnů zvýšily o 0,7 procenta. Úspěšný byl pro podnikatele v oblasti služeb hlavně závěr roku, upozornil Dufek. „Dařilo se především dopravě, tradičně s výjimkou té letecké, která zažívá dlouhodobý útlum. Růst tržeb v dopravě jde ruku v ruce s oživením ekonomiky,“ uvedl.