Spolumajitel Ferrari či Stellantisu Exor získal významný akciový podíl ve firmě Philips

Centrála společnosti Philips v Amsterdamu

Centrála společnosti Philips v Amsterdamu Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Philips Communications via Flickr

Investiční společnost Exor italské rodiny Agnelliových, získala 15procentní podíl v nizozemské firmě zaměřené na zdravotnické technologie Philips. Hodnota transakce je zhruba 2,6 miliardy eur, tedy asi 62,6 miliardy korun, uvedl Philips v prohlášení.

Exor má v úmyslu stát se dlouhodobým akcionářem Philipsu. Podíl koupil na trhu, obě firmy ale mají uzavřenou dohodu o vzájemných vztazích. Exor v nejbližší době neplánuje svůj podíl dál zvyšovat, ale na základě dohody jej může zvýšit až na dvacet procent.

Philips býval průmyslovým konglomerátem, v posledních dvou desetiletích se však zbavil většiny svých divizí a zaměřil se na zdravotnickou technologii, včetně různých zobrazovacích zařízení či přístrojů pro monitorování pacientů.

Exor je největším akcionářem v automobilkách Ferrari, Stellantis a CNH Industrial. Nedávno investoval v oblasti zdravotnictví do firem Institut Merieux, Lifenet a Via Transportation. Portfolio firmy má hodnotu asi 33 miliard eur.

Akcie Philipsu ztratily více než dvě třetiny hodnoty kvůli velkému stahování produktů, které začalo v roce 2021, uvedla agentura Reuters. Pod vedením nového generálního ředitel Roye Jakobse ale v letošním roce zpevňují. Ve druhém čtvrtletí firma vykázala zisk před započtením úroků, daní a odpisů 453 milionů eur a mírně zlepšila finanční cíle na celý rok.