Pražská burza vpouští start-upy na svůj nový parket, prohlédněte si jejich prezentace

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia.cz

První tři společnosti vstupují na trh pražské burzy Start. Od 30. dubna do dnešního odpoledne mohli investoři pokládat objednávky na koupi jejich akcií. Společnosti Primoco UAV, Prabos plus a Fillamentum již dříve zveřejnily prospekty cenných papírů, které byly schváleny Českou národní bankou. Průběh představení jednotlivých firem investorům a oznámení upisovacích cen si můžete prohlédnout prostřednictvím videozáznamu.

Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek odpovídajících jejich možnostem. Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné kvůli administrativě, která zvyšuje náklady vstupu na burzu.

Záznam průběhu Start Day sledujte zde:

Již 30. dubna byla spuštěna aukce, ve které výrobce obuvi Prabos nabízel až 150 tisíc kusů akcií, tedy 15 procent akcií firmy, za minimální cenu 400 korun za akcii. Investorům Prabos nabízí stabilní výplatu dividendy. Ta by v budoucnu mohla být vyšší proti původním odhadům společnosti díky zakázkám pro armádu a policii.

Investoři mohli podávat pokyny do aukce prostřednictvím členů burzy, samotný sběr objednávek je dnes ukončen. Prabos dlouhodobě plánuje vyplácet formou dividendy zhruba 60 procent čistého zisku. V roce 2019 firma očekává zisk vyšší o desetinu proti původním odhadům. "Za rok 2018 očekáváme u Prabosu dividendu 23,3 koruny na akcii," odhadl František Bostl z poradenské firmy Starteepo, která je manažerem emise.

Fillamentum, sídlící v Hulíně, vyrábí speciální polymerové produkty, převážně bowdenové výstelky, speciální technické trubky a hadičky pro automobilový, strojírenský, potravinářský a chemický průmysl. Nejrychleji rostoucím segmentem je výroba strun do 3D tiskáren. Peníze získané na burze společnost chce využít na investice do výrobních linek pro rozšíření kapacity tuzemské výroby a pro vybudování výrobního a obchodního zázemí v USA.

Primoco UAV, výrobce civilních bezpilotních letounů, vyvíjí, vyrábí a prodává bezpilotní letoun model One 100/150 a motor Primoco Engine 500. "Upisujeme 15 procent nových akcií ve společnosti s očekávaným výnosem 200 milionů korun, které primárně využijeme pro výstavbu nového výrobního závodu s kapacitou 250 letounů ročně," sdělil generální ředitel a zakladatel společnosti Ladislav Semetkovský.