Urychlí vývoj psychedelik. Kanaďané kupují start-up HealthMode za stamiliony

Tým HealthMode vyvinul platformu s mobilní aplikaci, kterou se účastník studie může nahrávat v pohodlí domova.

Tým HealthMode vyvinul platformu s mobilní aplikaci, kterou se účastník studie může nahrávat v pohodlí domova. Zdroj: HealthMode

„Během let jsme pracovali na projektech týkajících se Alzheimerovy choroby, demence, neuropatie či chronického kašle,“ říká Adam Kolář ze společnosti HealthMode.
V týmu start-upu HealthMode působí 27 lidí, z toho dvacet v Česku a na Slovensku.
HealthMode za zhruba 700 milionů korun přechází do rukou kanadské společnosti MindMed zaměřené na využití psychedelik v medicíně.
„Tým HealthMode vyvinul platformu s mobilní aplikaci, kterou se účastník klinické studie může nahrávat v pohodlí domova,“  říká Adam Kolář, který ve společnosti HealthMode řídí oblast umělé inteligence.
5
Fotogalerie

Zakladatelé z USA, vývojáři v Česku a na Slovensku. Takové je zázemí start-upu HealthMode, který dokáže efektivně zpracovávat data z klinických studií, a tak urychlovat výzkum nových léků. Za 32 milionů dolarů, zhruba 700 milionů korun, jej teď kupuje kanadská biotechnologická firma MindMed zaměřená na využití psychedelik, mysl měnících látek.

Tým HealthMode spojuje lidi několika zaměření od lékařů a IT vývojářů přes produktové experty a datové vědce. „Našim partnerům, často velkým firmám a biotechnologickým společnostem, pomáháme efektivně sbírat a za pomoci umělé inteligence interpretovat data z klinických studií,“ vysvětluje Adam Kolář, který v HealthMode řídí vývoj umělé inteligence. „Pro sběr dat používáme běžná zařízení, jako jsou mobily, chytré hodinky nebo další nositelná elektronika. Usnadňujme a zrychlujeme tak celý proces,“ dodává.

Typickým příkladem může být vývoj nového léku zmírňujícího chronický kašel. Aplikace firmy HealthMode dokáže sbírat data od účastníků klinické studie dálkově prostřednictvím jejich mobilních telefonů. „Anonymizované nahrávky analyzujeme pomocí umělé inteligence, se kterou umíme nejenom klinicky konzistentně detekovat kašel s jasně definovanou přesností, ale odborníkům na respirační onemocnění dokážeme dodat i další hodnotné výstupy v podobě typu kašle, jejich délky či korelace s dalšími faktory,“ vysvětluje Kolář.

„Dalšími faktory“ má na mysli třeba záznamy srdečního tepu, údaje z akcelerometru či gyroskopu, které pomohou odhalit, zda pacientovo kašlání způsobila změna polohy, když vstal z postele, nebo třeba větší fyzická zátěž. Samotné vyhodnocení trvá jednotky vteřin s minimálními náklady oproti případu, kdy by se údaje o kašli zaznamenávaly manuálně, tedy zdlouhavě a s vysokým rizikem chyb.

Nynější kupující start-upu HealthMode, biotechnologická společnost MindMed, se primárně zaměřuje na vývoj nových léčiv a léčebných postupů v oblasti neurologických onemocnění a duševního zdraví. Značná část práce týmu HealthMode tak bude směřovat také do vývoje digitální platformy přímo pro tuto oblast medicíny.

„Speciálně u problémů duševních chorob či úzkosti nám úsilí vložené do budování robustních datasetů založených na objektivně měřitelných datech pomůže k mnohem přesnějšímu definování typologie pacientů, což v konečném důsledku posune celé odvětví psychologie dopředu,“ říká Kolář.

Výsledným produktem práce start-upu pod křídly MindMedu má být nejenom lék, ale celý léčebný postup zahrnující digitální platformu s aplikací. „Ta by na základě umělé inteligence a personalizovaných dat působila i jako terapeutický nástroj,“ dodává Kolář.

Americko-česko-slovenský start-up  

Společnost HealthMode založili v roce 2018 američtí podnikatelé Dan Karlin a Bradford Cross. V týmu má 27 lidí, z čehož dvacet působí v Česku a na Slovensku, kde chce firma personálně ještě růst. Start-up v letech 2018 a 2019 získal od amerických investorů 3,5 milionu dolarů. V roce 2020 navázal partnerství s farmaceutickými společnostmi Merck a Novartis v hodnotě 2,5 milionu dolarů. Teď je kupuje kanadská společnost MindMed, která se zabývá užitím psychedelik v léčbě nemocí.