Acer se loni propadl do ztráty, čeká ale zlepšení

Acer

Acer Zdroj: profimedia.cz

Tchajwanský výrobce počítačů Acer Inc. vykázal za loňský rok ztrátu 6,6 miliardy tchajwanských dolarů (4,3 miliardy korun) po zisku 5,1 miliardy dolarů v roce 2010. Ke ztrátě přispěly mimořádné náklady spojené s restrukturalizací. Acer je čtvrtým největším prodejcem počítačů na světě.

V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk firmy prudce klesl na 75 milionů tchajwanských dolarů (TWD) z předloňských srovnatelných 3,9 miliardy TWD a zaostal za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk více než 202 milionů TWD. Výsledky jsou však výrazně lepší, než v předchozích dvou čtvrtletích, kdy Acer vykázal ztrátu.

Acer je nejznámější tchajwanskou značkou a patřil mezi dominantní hráče na trhu osobních počítačů, zvláště v segmentu levných notebooků. Firmě se však nepodařilo včas zareagovat na úspěch tabletů, jako je například populární iPad od americké firmy Apple, které snížily poptávku po osobních počítačích.

V prvním čtvrtletí firma očekává zlepšení zisku ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku. Acer rovněž upozornil, že jeho podíl na trhu se ve čtvrtém čtvrtletí začal zvyšovat a čeká letos posílení na trzích v Evropě, na Blízkém východě a Africe, kde loni jeho podíl klesl.