Acer se ve čtvrtletí vrátil k zisku, analytiky ale zklamal

Acer

Acer Zdroj: profimedia.cz

Tchajwanský výrobce osobních počítačů Acer Inc. se ve druhém čtvrtletí vrátil k zisku, výsledky však výrazně zaostaly za očekáváním analytiků kvůli mimořádným položkám spojeným s daňovým vyrovnáním v Evropě. Firma v dnešním prohlášení dodala, že čeká na konci roku oživení díky novým produktům s operačním systémem Windows 8. Acer je podle počtu dodávek na trh třetím největším prodejcem počítačů na světě.

Čistý zisk za tři měsíce do konce června činil 56 milionů tchajwanských dolarů (37,5 milionu korun) ve srovnání se ztrátou 6,79 miliardy TWD loni. Analytici dotazovaní agenturou Reuters však očekávali zisk až 550 milionů TWD po zisku 331 milionů v prvních třech měsících roku. Firma uvedla, že musela zaplatit v Evropě na daních mimořádně 410 milionů TWD, bližší detaily však neposkytla.

Příjmy se zvýšily o 14 procent na 110,6 miliardy TWD, analytici však počítali s jejich růstem až na 129,91 miliardy TWD. Ve třetím čtvrtletí firma očekává stagnaci tržeb, avšak ve čtvrtém čtvrtletí mají vzrůst o pět až deset procent díky produktům s novými Windows 8, které mají přijít na trh 26. října.

Analytici se ale obávají o další růst Aceru ve druhé polovině roku, protože konkurenti jako Lenovo a Samsung se agresivně snaží proniknout více na evropský trh a trh s osobními počítači v Číně zpomaluje. Poslední údaje agentury Gartner ukázaly, že Acer si udržel pozici dvojky na trhu v západní Evropě a zvýšil zde podíl na 17,3 procenta z loňských 14,6 procenta. Dodávky počítačů v tomto regionu však klesly o 2,4 procenta, napsala agentura Reuters.