Akcie Applu poprvé v historii prolomily hranici 500 dolarů

Apple

Apple

Akcie technologického gigantu Apple se poprvé v historii dostaly nad úroveň 500 dolarů za kus. Tržní kapitalizace firmy tak dosáhla 460 miliard dolarů, což je zhruba o 8 miliard dolarů více, než kapitalizace Googlu a IBM dohromady. Ceny akcií táhnou nahoru mimo jiné spekulace, že firma letos zprovozní svou Apple TV. BBC připomíná, že v roce 1997 se přitom akcie Applu prodávaly za pouhých 3,19 dolaru a společnost byla na hranici bankrotu.

Za svou obrodu může být Apple vděčný hlavně spoluzakladateli podniku Stevu Jobsovi, který v loňském roce zemřel. Jobs byl v květnu 1985 z Applu propuštěn, v roce 1997 byl ale povolán zpět. Už o tři roky později začali experti sborově prohlašovat, že se do firmy vrátila vize, což záhy pocítili i rozradostnění akcionáři.

Společnost však od té doby zažila výrazné oživení, a to mimo jiné díky hudebním přehrávačům iPod, po kterých přišly rovněž populární telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Firma se současnou hodnotou akcií překonala v tržní kapitalizaci ropnou společnost Exxon Mobil. Stala se tak nejhodnotnější společností ve Spojených státech. Exxon Mobil má nyní tržní hodnotu 400 miliard dolarů, napsala agentura AP.

Vývoj akcií Applu za posledních 5 let

Vývoj akcií Applu za posledních 5 letVývoj akcií Applu za posledních 5 let | vrba@mf.cz

Do titulu nejdražší společnosti historie ještě Applu kousek chybí

Chce-li se stát Apple nejdražší společností historie, musí jeho akcie zdražit o dalších 100 dolarů, upozornil server Patria. Nad kapitalizaci přes 500 miliard se podařilo dosáhnout společnosti Exxon Mobil v roce 2007, kdy ceny ropy dosahovaly rekordu. Této hodnoty se dotkly také Intel, Cisco nebo General Electric. Microsoft pak v průběhu technologické bubliny dosáhl vrcholu na tržní kapitalizaci 650 miliard dolarů.

Apple minulý měsíc oznámil, že jeho čistý zisk se v posledních třech měsících loňského roku více než zdvojnásobil na zhruba 13 miliard dolarů. Podle BBC tak vykázal čtvrtý největší čtvrtletní zisk v historii amerického podnikového sektoru.

Analytici citovaní serverem CNBC upozorňují na potenciál chystané Apple TV. Nový produkt by prý mohl vyhnat hodnoty akcií ještě mnohem výš.