Akcionáři Foxu přiklepli prodej zábavních aktivit firmě Disney

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Akcionáři americké mediální společnosti 21st Century Fox v pátek schválili prodej filmových a televizních aktivit podniku konkurenční Walt Disney za zhruba 71 miliard dolarů (téměř 1,6 bilionu korun). Transakci odsouhlasili také akcionáři společnosti Walt Disney, která v rámci transakce získá například práva na filmy Avatar a X-Men či televizní seriál Simpsonovi. Podle listu Finacial Times jde o jednu z největších akvizic v historii zábavního průmyslu.

Firma byla minulý měsíc nucena svou nabídku na aktivity Foxu zvýšit, protože největší americký provozovatel kabelové televize Comcast podal konkurenční návrh na převzetí za 66 miliard dolarů. Po zvýšení nabídky firmy Disney se však Comcast z boje o aktivity Foxu stáhl. 

Plán společnosti Disney na koupi aktivit Foxu koncem června schválili američtí regulátoři. Firma se ale musela zavázat, že prodá 22 regionálních sportovních sítí Foxu. Disney teď čeká na schválení transakce řadou dalších regulátorů, včetně úřadů v Evropské unii a Číně, píše ekonomický list The Wall Street Journal. 

Převzetí aktivit Foxu je podle listu klíčové pro plán společnosti Disney spustit v příštím roce vlastní službu pro streamování filmů a televizních pořadů. Disney tak chce soupeřit se službami, které nabízejí například firmy Netflix nebo Amazon. 

Akvizice umožní společnosti Disney využít v nové streamovací službě knihovnu filmů a televizních pořadů firmy Fox. Disney se navíc díky převzetí aktivit Foxu stane vlastníkem většinového podílu ve streamovací službě Hulu. 

Disney si převzetím aktivit Foxu upevní pozici největší mediální společnosti na světě. Firma již v minulosti koupila například výrobce animovaných filmů Pixar Animation Studios, filmovou a nakladatelskou společnost Marvel Entertainment či filmové studio Lucasfilm.