Boj mediálních velikánů. Comcast jde do přetahované s Murdochem o televizi Sky

Comcast

Comcast Zdroj: Profimedia.cz

Rupert Murdoch
Ukázka práce Davida Shankbona: Rupert Murdoch
3
Fotogalerie

Americká mediální společnost Comcast nabídla 22 miliard liber (632 miliard korun) za televizi Sky a výrazně tak převýšila konkurenční nabídku americké 21st Century Fox vlastněné Rupertem Murdochem. Akcie Sky reagovaly raketovým růstem.

Mediální magnát Rupert Murdoch skrze svou 21st Century Fox vlastní 39 procent akcií v britské placené televizi Sky a na jejím úplném převzetí se dohodl už v prosinci 2016.

Přítrž v akvizici mu však v úterý překvapivě udělala americká mediální společnost Comcast, pod kterou patří televize NBC nebo filmová společnost Universal Studios, která za akcii nabídla 12,5 libry. To je o šestnáct procent více, než nabízí Murdochův Fox. Někteří akcionáři Sky si již dříve stěžovali, že Murdochova nabídka 10,75 liber za akcii je příliš nízká.

Situaci dále komplikuje plánovaná koupě většiny aktivit společnosti 21st Century Fox, včetně 39procentního podílu ve Sky, americkým zábavním gigantem Walt Disney. Podle informací The New York Times se snaží Fox dokončit akvizici Sky ještě předtím, než bude finalizovaná dohoda s Disney.

Akcie televize Sky po oznámení nabídky Comcastu prudce vzrostly o více než osmnáct procent, podle Bloombergu na nejvyšší hodnotu od roku 2000. Akcionáři si zřejmě slibují velkou přetahovanou mezi Comcastem a 21st Century Fox, případně se do hry může s vlastní nabídkou vložit samotné Disney, které si televize Sky velice cení. 

Comcast by rád vlastnil stoprocentní podíl v televizi Sky. „Není to ale podmínka, budeme usilovat o získání nadpoloviční většiny akcií,“ řekl šéf Comcastu Brian Roberts, který si od akvizice slibuje posílení postavení Comcastu na Evropě, Sky má totiž silné postavení i v Německu nebo Itálii. „Zahraniční příjmy Comcastu by se s televizí Sky zvýšily z dnešních 9 procent na 25 procent,“ uvedl.

Disney a 21st Century Fox odmítly v úterý konkurenční nabídku komentovat, sama televize Sky doporučila svým akcionářům nedělat žádná velká rozhodnutí.

Roberts je přesvědčen, že získá všechna nutná povolení na britském trhu. Murdoch, který se o ovládnutí Sky snaží několik let, se totiž musí potýkat s předběžným verdiktem britského antimonopolního úřadu (CMA), podle kterého by Murdochova rodina měla po úplném převzetí Sky příliš velký vliv na britské zpravodajství. Kromě Foxu ovládá rodina také společnost News Corp, vydavatele britských listů The Sun a The Times.