Akcionáři slovenského Telekomu se dohodli, privatizace může začít

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Posunutí termínů, změna využití získaných milionů eur a rétorické obraty provázejí plány levicové vlády zprivatizovat 49 procent akcií firmy Slovak Telekom. Po několikaměsíčních jednáních s majoritním vlastníkem podniku, Deutsche Telekomem, vzniklo společné memorandum, kterým se privatizace bude řídit.

Premiér Robert Fico se potřeboval s německou společností dohodnout na formě a nákladech prodeje státního balíku, aby mohl proces rozběhnout. Memorandum dává vládě možnost rozhodnout, zda podíl prodá přímo, nebo prostřednictvím burzy. Nehledě na to, který ze způsobů vybere (v úvahu připadá i jejich kombinace), privatizace by měla být ukončena do konce roku. Původně však měl být balík prodán už loni.

V procesu by měla vládě pomáhat některá z významných světových investičních bank, což stát zaplatí z vlastní kapsy. Z účtů Slovak Telekomu půjdou jen náklady na případný prodej na burze. Právě toto řešení bylo loni prosazováno rezortem hospodářství, který kontroluje státní balík v Telekomu. V současnosti si však chce stát nechat čas na rozmyšlenou a rozhodnout těsně před termínem. Odhaduje se přitom, že za svůj podíl by mohla vláda inkasovat miliardu eur.

„Hodnota polovičního balíku by určitě neměla klesnout pod osm set milionů až jednu miliardu,“ je přesvědčen opoziční poslanec Martin Chren. Vychází přitom z podobných prodejů státního majetku v minulosti, zejména z prodeje Českého telekomu Telefónice. Rezort hospodářství přitom plánoval odprodej akcií už za předchozí vlády v roce 2011. Tehdejší ministr Juraj Miškov věřil i v podobný výnos.

Fico však tehdy privatizační záměry kritizoval. Změnu názoru o necelé dva roky později zdůvodňoval tím, že vláda potřebuje finance. Výnos plánoval použít na odkoupení dvou soukromých zdravotních pojišťoven, ať už s jejich souhlasem či bez něj. Na Slovensku má totiž vzniknout jedna státní pojišťovna. Aktuálně však vláda mluví o jiném využití peněz. „Prioritně půjdou na snížení dluhu,“ uvedl nedávno ministr financí Peter Kažimír.