Al Džazíra chce do USA. Koupila televizi Ala Gora

Al Gore

Al Gore Zdroj: profimedia.cz

Katarská zpravodajská televize Al Džazíra koupila americkou kabelovou televizní stanici Current TV, kterou založil bývalý americký viceprezident Al Gore. S její pomocí chce po letech marného úsilí konečně proniknout na celý americký trh, kde je její nyní její vysílání dostupné jen velmi omezeně.

Díky zpravodajské Current TV získá katarská televize přes noc 60 ze sta milionů amerických domácností pokrytých vysíláním kabelových televizí. Stávající stanici totiž zavře a nahradí jí novou sítí Al Džazíra America. Gore a spoluzakladatel Current TV Hoel Hyatt zůstanou členy dozorčí rady.

„Koupí Current TV Al Džazíra výrazně zvětší svou distribuční síť v USA, spolu s tím zvýší úsilí při shromažďování zpráv v Americe,“ uvedl generální ředitel panarabské stanice, šejk Ahmed bin Jassim Al Thani.

Nová stanice bude dál sídlit v stávajících prostorách Current TV v New Yorku a využije i pobočky ve Washingtonu, Los Angeles, Miami a Chicagu. Kromě toho Al Džažíra America otevře nové kanceláře a zdvojnásobí počet zaměstnanců v USA na více než 300.

Cena transakce není známá. Podle zdrojů agentury Bloomberg se ale pohybuje okolo 500 milionů dolarů. To by pro Gora, který vlastnil 20 procent akcií firmy, znamenalo zisk 100 milionů dolarů.

Al Džazíra to ale ani se zázemím již existující stanice nebude mít v USA lehké. Musí se totiž vypořádat s předsudky diváků. „Stále jsou lidé, kteří ji nebudou sledovat, kteří budou tvrdit, že jde o teroristickou síť,“ řekl deníku The New York Times Philip Seib, autor knihy The Al Jazeera Effect. „ Al Džazíra to musí překonat pomocí kvalitního zpravodajství.“

Katarská televize se už dříve pokoušela proniknout do USA pomocí stanice Al Jazeera English, místní kabeloví a satelitní distributoři ji ale s výjimkou New Yorku a Washingtonu odmítli zařadit do svých nabídek. Televize se situaci od roku 2006 pokouší změnit, průlomu ale osud nedosáhla. Velcí distributoři jako Comcast či DirecTV se odvolávali na to, že zájem mezi diváky je velmi slabý. Ti tak dosud mohli vysílání Al Džazíry sledovat jen na internetu.